Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Explosieve toename gewapende incidenten onder minderjarigen

12 maart 2020, 07.00 uur · Aangepast 12 maart 2020, 07.54 uur
Door Redactie · Foto: Politie Zuid-Buitenveldert

Minderjarigen zijn steeds vaker betrokken bij incidenten waarbij een wapen is gebruikt of werd aangetroffen door de politie. In 2019 waren er 321 minderjarige verdachten van wapenbezit of -gebruik in de stad. Ruim 38 procent meer dan een jaar eerder en zelfs 53 procent meer ten opzichte van 2017. In de meeste gevallen gaat het om kinderen van tussen de 15 en 17 jaar oud. 

Het lijkt bijna normaal te worden: minderjarigen die met machetes (grote kapmessen) over straat gaan. In sommige gevallen uit angst, een middel om zich te verdedigen. Maar in enkele gevallen ook om te gebruiken, zoals in Diemen, waar onlangs een minderjarige jongen met een machete in zijn been gestoken werd door een leeftijdsgenoot.

Kapmessen en vuurwapens

Maar dat is zeker niet het enige gewapende misdrijf dat recent gepleegd werd  door tieners. In Zuid heeft de politie begin dit jaar vijf jongens van 11, 14, 15 en 16 jaar oud aangehouden. Zij zouden kapmessen gebruikt hebben bij een straatroof op een andere jongen in de Gerrit van der Veenstraat.

Een agent plaatste een foto van de bij de kinderen aangetroffen wapenverzameling online. 'U ziet hier het wapenarsenaal van de verdachten.. leeftijd gemiddeld 1 2 - 13 jaar. Ik heb er geen woorden voor, u wel? Dit kan zo niet langer.'

Het wapenarsenaal dat door de politie in beslag genomen werd in Zuid - Politie Zuid-Buitenveldert

Ook begin dit jaar werden er twee tieners (15 en 16 jaar oud) aangehouden voor een gewapende overval op een telecomwinkel aan het Buikslotermeerplein in Noord. Een van de jongens trok bij de overval meteen een vuurwapen, de ander had een groot mes bij zich.

En in Zuidoost werden eind januari nog vier minderjarige jongens aangehouden. Zij bleken allemaal met een machete over straat te gaan.

Meer wapens onder jongvolwassenen

De cijfers van de politie bevestigen het beeld van toenemend wapengeweld en -bezit onder jongeren. Ook jongvolwassenen (18 tot en met 22 jaar) waren het afgelopen jaar veel vaker betrokken bij gewapende incidenten. Het gaat in totaal om 275 verdachten en dat is een stijging van 41 procent ten opzichte van 2018.

Hoofdcommissaris Paauw sprak afgelopen jaar nog zijn zorgen uit over het toenemend wapenbezit onder jongeren. 'Je ziet dat het op deze manier gewoon uit de hand aan het lopen is', zei hij toen in het AT5-programma Het Verhoor. In datzelfde programma zei hij begin dit jaar dat het tijd was om de discussie aan te gaan over preventief fouilleren. Onder druk van de gemeenteraad zag hij daar later toch van af.

AT5