Start van hoofdcontent
nl

De Amsteldijk krijgt nieuwe bomen: 'We pakken ook direct het fiets- en voetpad langs de waterkant aan'

16 maart 2020, 08.00 uur · Aangepast 16 maart 2020, 20.06 uur · Door Redactie

Op de Amsteldijk worden nieuwe bomen geplaatst omdat de oude bomen niet meer in goede staat zijn. Daarnaast wordt het voet- en fietspad langs de waterkant vernieuwd. Om volop van de situatie gebruik te maken, wordt er ook aan de riolering en elektriciteit gewerkt. Kortom: Werk aan de winkel. AT5's Het Verkeer neemt een kijkje. 

AT5

De oude bomen zijn inmiddels gekapt en de lichtmasten zijn verwijderd. Wat er nog moet gebeuren is de opbouw van het voet- en fietspad en het daadwerkelijk planten van de bomen. Dit kan echter pas in het plantseizoen, in december of januari, legt projectleider Geert-Willem Arentsen uit. 'Het is een lastige klus, omdat ondergronds de boomwortels en de kabels en leidingen door elkaar heen zijn gegroeid'. Verder vertelt hij: 'Als de bomen eenmaal worden geplant, wordt er een wortelscherm bij geplaatst. Dat moet ervoor zorgen dat ze in de toekomst niet meer door elkaar groeien'. 

Woonbootbewoners

Bij de dijk liggen veel woonboten. De bewoners kunnen ten alle tijden hun woonboot bereiken. 'Het is af en toe iets minder toegankelijk, maar ze krijgen er een hele mooie nieuwe inrichting van de straat voor terug,' aldus Arentsen. Een woonbootbewoner is het daarmee eens: 'Het moet gewoon gebeuren, het gaat er allemaal mooier uitzien. Ik heb er weinig last van, ik vind het prima'. 

Quote

Het moet gewoon gebeuren, het gaat er allemaal mooier uitzien.

Woonboot bewoner

Fietsers stukje om 

Fietsverkeer wordt omgeleid vanaf de Utrechtsebrug via de Rijnstraat richting de Vrijheidslaan. Vanaf daar kan de weg vervolgd worden. Dat vindt een fietser niet erg: 'Ik vind fietsen fantastisch, het zou eigenlijk een autovrije straat moeten worden'. Voetgangers kunnen aan de overkant van de weg langs de werkzaamheden. Voor autoverkeer zijn er geen gevolgen. 

Half juni 2020 zullen de werkzaamheden klaar zijn. Alleen de nieuwe bomen staan er dan nog niet. Die worden in het plantseizoen, in december of januari, geplant.