Start van hoofdcontent

Stad

nl

Westkant Westerpark krijgt stadswarmte: 'Bouwvakkers eten vanwege coronavirus gespreid hun broodje in de keet'

18 maart 2020, 08.30 uur · Aangepast 18 maart 2020, 09.42 uur · Door Redactie

Aan de westkant van het Westerpark worden warmteleidingen aangelegd. Deze verbinden straks de nieuwe appartementencomplexen in het Westerpark en het GWL-terrein met het stadswarmtenet. 

Op dit moment kunnen de werkzaamheden nog gewoon doorgaan vertelt projectmanager Jamal Ghabri van Vattenfall in een interview met AT5's Het Verkeer. Maar vanwege het coronavirus zijn er wel restricties op het bouwterrein.

Uniek project, stadswarmte binnen de ring

'Wat uniek is aan dit project is dat we nu binnen de ring warmteleidingen gaan aanleggen', vertelt Ghabri. De leidingen komen vanuit de Arlandaweg, waar al een stadswarmtenet is en eindigen bij het GWL-terrein. De oude ING panden, waar appartementen in komen en de woningen op het GWL-terrein kunnen straks op een duurzame manier gebruik gaan maken van de restwarmte van het Afval Energiebedrijf Amsterdam.

Broodje eten in de auto

'De werkzaamheden kunnen vooralsnog gewoon doorgaan maar we houden wel rekening met het coronavirus' vertelt Ghabri. Zo staan er meerdere bouwketen op het terrein en moeten bouwvakkers hier gespreid een kopje koffie drinken en een broodje eten.

'En een aantal van ons eet een broodje in de auto.' Ook moeten de bouwvakkers als ze aan het werk zijn zoveel mogelijk afstand van elkaar houden en worden er nu geen administratieve werkzaamheden uitgevoerd op het werkterrein.

Afsluiting van het Brettenpad

De warmteleidingen worden in het Brettenpad gelegd, een belangrijke fietsroute door het Westerpark van en naar Sloterdijk. Vanwege de veiligheid is het noodzakelijk om het Brettenpad tussen de Molenwerf en restaurant Raïnaraï af te sluiten voor fietsers, legt Ghabri uit. De omleidingsroute gaat via de Haarlemmerweg. Naast de omleiding zullen bewoners ook te maken krijgen met geluidsoverlast van de kranen, graafmachine, bemalingspompen en transportverkeer. 

De werkzaamheden in het Westerpark zijn volgens de planning in oktober dit jaar klaar. Maar we moeten een slag om de arm houden legt Ghabri uit, we weten niet of het coronavirus nog gevolgen zal hebben op de voortgang van het werk.