Start van hoofdcontent

112

nl

Hoe gaat de brandweer te werk in coronatijd?

19 maart 2020, 15.07 uur · Aangepast 20 maart 2020, 11.20 uur · Door Redactie

Ten tijde van het coronavirus neemt de brandweer liever geen risico's. 'De hulpdiensten doen altijd die extra check', vertelt Eliza Dijkema van brandweer Amsterdam-Amstelland.

AT5

'U moet zich voorstellen dat de hulpdiensten op dit moment bij iedere melding nagaan: hebben we te maken met mensen die mogelijk besmettingsgevaar opleveren?', vervolgt ze.

Chloor

Zo is er een speciale brandweereenheid, de Snelle Interventie Eenheid (SIE), die normaal gesproken vooral in actie komt bij rampen of grote ongevallen met giftige stoffen. Die SIE kan nu ook ingezet worden als er hulp verleend moet worden aan mogelijke coronapatiënten. 

Maar ook als er geen besmettingsgevaar is, blijven brandweerlieden erg voorzichtig. 'U zag net achter mij dat mijn collega's elkaar afspoelen met een speciale chlooroplossing en daarna met water', vertelt Dijkema. 'Dat is echt uit voorzorg.'

Extra maatregelen

Mogelijk moeten er de komende tijd nog aanvullende maatregelen worden getroffen. 'Het is zeker een rare tijd. Per dag bekijken we wat er speelt en wat dat voor ons betekent.'