Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Sporthal voor daklozen blijkt alleen voor opvang ongedocumenteerden

20 maart 2020, 14.53 uur · Aangepast 20 maart 2020, 21.35 uur · Door Redactie

De sporthal waar daklozen straks worden opgevangen omdat het in de winteropvang aan de Transformatorweg vanwege het coronavirus te druk zou zijn, blijkt alleen bedoeld voor uitgeprocedeerde asielzoekers zonder geldige verblijfsvergunning.

Dat blijkt vandaag uit een persbericht van stadsdeel Zuid, waarin bekend is gemaakt dat de alternatieve opvang komt in Sporthallen Zuid aan het Burgerweeshuispad. In de winteropvang aan de Transformatorweg werden de afgelopen dagen in de avond en nacht telkens zo'n 270 daklozen opgevangen.

Te groot

'Daar hebben we eigenlijk een groep waarvan de GGD zegt dat die te groot is', zei wethouder Rutger Groot Wassink gistermiddag tijdens een commissievergadering in de Stopera. 'Dus wij hebben ervoor gezorgd dat die groep wordt gecompartimenteerd tot 150 maximaal. Drie verschillende compartimenten van 50. Dat betekent dat we een gedeelte van die mensen die daar nu worden opgevangen elders gaan opvangen. Dat zullen we doen in een sporthal.'

Een van de daklozen die van de winteropvang gebruik maakt, Daniël Janssen, zegt dat hij vreest dat hij binnen nu en een paar dagen 's nachts op straat moet slapen. In de winteropvang lijkt volgens hem met 150 bedden straks te weinig plek te zijn en de opvang in de Sporthallen Zuid blijkt dus niet voor hem toegankelijk.

Zelfraadzaam

'Wij zijn economisch dakloos en niet verslaafd. Volgens de gemeente zijn we zelfredzaam, maar we kunnen in de nacht nergens naartoe', vertelt Janssen. 'Wij worden altijd vergeten. Ik had net via Woningnet twaalf woningbezichtigingen geregeld. Maar die gaan door het coronavirusus ook allemaal niet meer door.'

ChristenUnie-raadslid Don Ceder vroeg de wethouder gisteren meerdere keren om daklozen vanwege het coronavirusus 24 uur per dag op te vangen. Hij bevestigt dat ook hij tijdens het debat niet wist dat de alternatieve opvang in de sporthal alleen voor ongedocumenteerden bedoeld is. Ook is hij daar niet per brief over geïnformeerd. 'Ik weet niet of het een goed of slecht besluit is, ik ben nu bij instanties aan het informeren of zij vinden dat er nog genoeg plekken 's nachts zijn', zegt Ceder.

Zomaar het dubbele

Janssen zegt dat er nu inderdaad veel ongedocumenteerden in de winteropvang overnachten. 'Het zijn er zeker 75, maar het kan zomaar het dubbele aantal zijn. De wethouder zegt dat hij zich focust op het splitsen van de groepen, dat heeft hij nu gedaan. Maar wij worden vergeten. Wij vrezen dat we straks geen bed meer hebben.'

De alternatieve opvang in de Sporthallen Zuid gaat vanavond open. 'Het zijn hoofdzakelijk mannen van ongeveer 20 tot 60 jaar. Bij hen is over het algemeen geen sprake van psychische stoornis of misbruik van alcohol en drugs', laat het stadsdeel weten. 

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente zegt niet in te kunnen gaan op individuele gevallen, maar verwacht wel dat hetzelfde aantal daklozen opgevangen kan worden als de afgelopen nachten is gebeurd. Er worden namelijk ook nog ongeveer 43 Oost-Europese daklozen, die in de winteropvang zaten, naar hun thuisland gestuurd. 

Volgens de woordvoerder is het aantal van 270 daklozen minder dan het gemiddelde aantal daklozen dat de winteropvang de afgelopen maanden elke nacht bezocht. 'Daarmee zijn er dus voldoende plekken voor de dak- en thuislozen die op dit moment gebruik maken van de winteropvang.'