Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel herrie rond Stationsplein: 'We werken tot laat in de avond en in het weekend'

6 april 2020, 14.00 uur · Aangepast 6 april 2020, 14.41 uur · Door Redactie

Werkzaamheden rond het Stationsplein zorgen tot en met de zomer lange dagen voor veel herrie. Aan de westzijde van het Stationsplein worden alle tramsporen vernieuwd. 'Dat betekent eerst alles slopen en dan van onder weer opnieuw opbouwen', vertelt omgevingsmanager Anouk Busger aan AT5's Het Verkeer. Daarnaast worden de damwanden ingetrild voor de tunnel van de fietsenstalling naar het metrostation. 

Omdat Het Verkeer nu even niet op de bouwplaats te vinden is heeft een van de mannen de werkzaamheden gefilmd

'We werken tot laat in de avond en in het weekend, maar niet 24/7 zoals onlangs bij het Damrak', vervolgt Busger. 'Er wordt gewerkt van 7.00 uur tot 23.00 uur. Het trillen van de damwanden stopt om 20.00 uur. De geluidshinder is tot 10 augustus, maar het ergste gedeelte zal in de eerste weken zijn. Het slopen gebeurt in de eerste twee weken van april en het trillen van de damwanden in de eerste vier. Er zijn nu minder mensen op straat, maar er zijn meer mensen die door de coronacrisis thuiszitten en dus last hebben van het geluid. De gevolgen voor het verkeer zijn hier niets bij want er zijn nu veel minder mensen op straat'.

Quote

Er zijn nu minder mensen op straat, maar er zijn meer mensen die door de coronacrisis thuiszitten en dus last hebben van het geluid

Anouk busger - omgevingsmanager

Trams andere routes

Tot en met 10 augustus rijden trams andere routes. De trams stoppen aan de oostkant van het Stationsplein, behalve tram 26, die gaat vanaf de IJzijde van het station. De trams 13 en 17 stoppen tijdelijk voor het Victoria Hotel. Daarnaast is de loopruimte aan de westkant van het Stationsplein smal. Hier is namelijk ruimte nodig voor het aanleggen van de nieuwe tramsporen.

Nachtwerk

De werkzaamheden zijn tot 's avonds laat met uitzondering van het werk aan de bovenleidingen. Dat gaat om 14 nachten in het begin van de zomer en geeft weinig geluid.

Foto: Frank Doves - Foto: Frank Doves

De werkzaamheden zijn vooral op de Westelijke toegangsbrug, Stationsplein west en de
Middentoegangsbrug. Vlak buiten dit gebied worden trammasten en bovenleidingen vervangen. 

Het werk duurt tot en met 10 augustus 2020.

Quote

Omdat het zo rustig is op straat kunnen we de stoep eerder vernieuwen

anouk busger - omgevingsmanager

Meer mogelijk door leegte op straat

'Normaal moeten we rekening houden met 300.000 voetgangers per dag in het stationsgebied. Nu is het er leeg en verlaten', zegt Busger. 'Omdat het zo rustig is kunnen we nu meters maken en vast vooruit werken. Zo kunnen we de stoep en de weg langs het Damrak eerder vernieuwen dan aanvankelijk gepland. Dit is nu 1 juni gereed'.