Start van hoofdcontent

Stad

nl

Thuisonderwijs in coronacrisis: het videodagboek van een vader

7 april 2020, 21.15 uur · Aangepast 8 april 2020, 18.58 uur · Door Martine Bakker en Manon Stravens / De Balie Live Journalism

Duizenden ouders proberen in deze weken een balans te vinden tussen werk en hun kinderen, die allemaal thuis aan de slag moeten met hun schoolwerk. Hoe gaat ze dat af? Pieter Tinbergen, vader van Manoushka (9) en Rosalie (7), vlogde een dag voor AT5. 

08.00 uur: op de iPad

Manoushka en Rosalie mogen nog even op de iPad voordat ze echt aan de bak moeten. Het opstarten in de ochtend gaat de één iets makkelijker af dan de ander. 

10.00 uur: liever naar school

De meisjes zijn inmiddels lekker op dreef. Manoushka (groep 6) vindt het wel leuk dat ze nu zelf kan bepalen wanneer ze welk vak doet op een ochtend. Maar ze gaat veel liever naar school. 

AT5

12.00 uur: schoolwerk ophalen

De scholen blijven langer dicht dan in eerste instantie gedacht. Pieter moet daarom extra schoolwerk ophalen bij de basisschool van zijn dochters.

14.00 uur: klaar met (thuis)school

De 'schooldag' thuis is afgelopen. Manoushka heeft rekenen en spelling gedaan en er is ook nog gelezen en er zijn zelfs werkbladen gemaakt. 'Pffff, het is heel veel werk, meer dan op school', vindt ze. 

15.00 uur: vriendjes missen

Manoushka (groep 6) houdt ervan om haar eigen schoolwerk in te delen nu dat kan. Rosalie (groep 3) vindt het niet leuk om thuis les te krijgen. Ze mist haar vriendjes op school.

18.00 uur: zelf aan het werk

Na een hele dag aan de slag met zijn dochters, begint nu pas de werkdag voor Pieter zelf. 

19.00 uur: houden we het vol?

Samen met zijn vrouw maakt Pieter een ommetje in zijn pauze. Ze hebben het geluk dat ze hun werktijden goed kunnen combineren met hun rol als leraar en het ook nog eens samen kunnen doen. Veel anderen hebben het een stuk moeilijker. Maar hoe lang houdt iedereen het nog vol? 

In het gezin van Pieter gaat het thuisonderwijs best goed. Maar bij honderden Amsterdamse kinderen is dat niet het geval. Die kansenongelijkheid is nu twee keer zo groot als tien jaar geleden. Het treft vooral kinderen met een taalachterstand en kinderen die leven in armoede. AT5 en De Balie Live Journalism doen hier onderzoek naar.

 

Als leerkracht, schooldirecteur, bestuurder, onderwijsassistent of intern begeleider kun je meehelpen de kansenongelijkheid in kaart te brengen. Hiervoor hebben wij deze scholenenquête ontwikkeld. Zou je die in willen vullen en doorsturen naar collega's op Amsterdamse basisscholen? Het kan ook anoniem.