Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Museumvereniging: musea in grote financiële nood door corona

9 april 2020, 07.24 uur · Door Redactie

Musea hebben grote financiële zorgen door de coronacrisis. Een op de vijf musea geeft aan vanaf volgende maand de salarissen van personeel niet meer te kunnen betalen, zo zegt De Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea.

Het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Amsterdam Museum, maar bijvoorbeeld ook FOAM, Tassenmuseum Hendrikje en nog veel meer Amsterdamse musea zijn lid van de brancheorganisatie.

Tien miljoen euro

Musea in Nederland moeten al enkele weken hun deuren gesloten houden in de strijd tegen het coronavirus. De Museumvereniging zegt dat aangesloten leden wekelijks zo'n tien miljoen euro mislopen aan kaartverkoop en verkopen uit museumwinkels. De organisatie heeft berekend dat onder de huidige omstandigheden er een risico bestaat dat een kwart van de musea het einde van het jaar niet haalt.

De Museumvereniging roept daarom minister Van Engelshoven (OCW), provincies en gemeenten op om de musea extra te helpen. Zo zou de gemeentelijke belasting en de huur voor een half jaar kwijtgescholden moeten worden. Ook pleit de branchevereniging voor een overbruggingsfonds en een verruiming van de Geefwet.

Vaste collectie

Zodra de musea weer open mogen voor publiek verwacht De Museumvereniging een snel herstel. Al zal er op dat moment weinig geld over zijn voor dure tijdelijke tentoonstellingen en zullen musea het vooral moeten hebben van hun vaste collectie.

De kans dat musea binnenkort weer mogen openen lijkt klein. Premier Mark Rutte zei deze week nog dat de de meeste coronamaatregelen ook na 28 april zullen blijven gelden.