Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw vaarverbod in paasweekend, nu ook maatregelen tegen motorrijders en wielrenners

9 april 2020, 10.02 uur · Aangepast 9 april 2020, 11.44 uur · Door Redactie

Om ervoor te zorgen dat ook het komend paasweekend mensen zoveel mogelijk thuis blijven, heeft de veiligheidsregio, waarvan burgemeester Halsema de voorzitter is, opnieuw besloten tot een vaarverbod op de grachten. Net als vorig weekend wordt de toegang tot parken en andere potentieel drukke plekken in de stad gemonitord. Nieuw is dat er maatregelen worden genomen tegen grote groepen wielrenners en motorrijders.

Pixabay / bedrck

Het vaarverbod geldt voor alle grachten in het centrum, inclusief het Wallengebied en de Amstel ten noorden van de Amstelsluizen. Wie toch het gaat varen in het gebied riskeert een boete van 390 euro. Afgelopen zondag werd het vaarverbod ook al afgekondigd. Door het mooie weer bestond toen de vrees dat Amsterdammers massaal in hun bootjes zouden stappen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Tijdens het paasweekend, dat loopt van 10 tot en met 13 april wordt de toegang tot het Vondelpark beperkt. Vorig weekend gebeurde dat door alleen de hekken bij de Amstelveenseweg en de Stadhouderskade te openen. Mocht het te druk worden in het park, dan kan besloten worden dat het Vondelpark helemaal afgesloten wordt. Datzelfde geldt voor het Oosterpark, het Erasmuspark en het Westerpark.

Motorrijders en wielrenners

De veiligheidsregio heeft ook besloten maatregelen te nemen tegen de vele motorrijders en wielrenners die er afgelopen weekend nog wél op uittrokken. De Rondehoep, een bekende motor- en wielrenroute ten zuiden van de stad, wordt afgesloten voor motorrijders. Wielrenners mogen het rondje met maximaal twee personen rijden. Ook op andere populaire fietsroutes wordt er gecontroleerd en riskeren fietsers een boete als ze zich niet aan de regels houden. 

Mensen die tijdens het paasweekend naar buiten willen wordt gevraagd om in de buurt van de woning te blijven, 1,5 meter afstand te houden tot anderen en met maximaal twee personen (tenzij binnen het gezin) op pad te gaan.

In dit gebied geldt het vaarverbod