Start van hoofdcontent

Stad

nl

Enorme stijging nieuwe WW-uitkeringen, vooral horeca en uitzendkrachten getroffen

16 april 2020, 09.27 uur · Aangepast 16 april 2020, 09.37 uur · Door Redactie

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen in Groot Amsterdam is in maart toegenomen met 42 procent ten opzichte van een maand eerder. Vooral mensen die werkzaam zijn in de horeca en uitzendkrachten verloren door de coronacrisis hun baan. 

Pixabay / Free-Photos

In Groot Amsterdam (gemeenten Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn) werden in maart 3.521 nieuwe WW-uitkeringen toegekend. 2.134 uitkeringen werden beëindigd. Omdat er ook bestaande uitkeringen doorliepen, steeg het totaal aantal WW-uitkeringen met 7,1 procent.

De stijging van het totaal aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam komt vooral op het bordje van uitzendkrachten (+ 49,7 procent), horecapersoneel (+ 36,8 procent), mensen die werken in de cultuursector (+ 11,6 procent)  en mensen die werken in de chemische industrie (+ 11 procent). Mogelijk is het aantal nieuwe aanvragen in die sectoren nog een stuk hoger.

Veel horecagelegenheden moeten nog tot ten minste 28 april hun deuren gesloten. Of er daarna versoepeling van de coronamaatregelen is nog maar helemaal de vraag. Op een persconferentie zei premier Rutte gisteren dat Nederlanders moeten gaan wennen aan de 1,5 meter samenleving.