Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Eeuwige grafrust op gemeentelijke begraafplaatsen voorlopig niet mogelijk

22 april 2020, 17.49 uur
Door Redactie · Foto: Pixabay

Het lukt op korte termijn niet om eeuwige grafrust mogelijk te maken op gemeentelijke begraafplaatsen. Dat laat het stadsbestuur vandaag weten.

PvdA, DENK, GroenLinks en D66 hadden daarom gevraagd. Veel moslims willen niet dat graven na een aantal jaar geruimd worden. In Amsterdam kan die garantie niet gegeven worden, een paar islamitische begraafplaatsen buiten de stad  kunnen  dat wel. Maar daar is volgens de politieke partijen weinig ruimte.

Indirecte vorm

Wethouder Marieke van Doorninck zei vanmiddag in de gemeenteraadsvergadering dat er wel meerdere Amsterdamse begraafplaatsen zijn met specifieke islamitische gedeeltes. 'Maar eeuwig grafrecht is er alleen in indirecte vorm. Er zijn verschillende tijdvakken, die kunnen keer op keer verlengd worden, op die manier is het indirect eeuwig.'

DENK-raadslid Mourad Taimounti vroeg Van Doorninck waarom er geen islamitische begraafplaats in de stad met eeuwig grafrecht komt. Volgens Van Doorninck kan dat nog niet, omdat er in de stad een 'enorm ruimtegebrek' is. Ook zouden er gemeentelijke regels uit het verleden over de termijnen dat graven blijven liggen, veranderd moeten worden.

Zwaar

'Wij snappen dat het heel erg zwaar is dat op dit moment deze mogelijkheid niet geboden wordt', zei Van Doorninck. 'Daarom heeft de burgemeester aangeboden om in gesprek te gaan om te kijken of er begraafplaatsen in de regio zijn waar eeuwige grafrust kan komen.' Het gaat daarbij om plekken elders in Noord-Holland.

Het stadsbestuur liet vandaag ook weten dat families die in het buitenland een graf hadden gekocht, dat geld deels van de gemeente terug kunnen krijgen als een uitvaart door de coronacrisis in Nederland moet plaatsvinden en zij hierdoor in financiële problemen komen.