Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester Halsema: 'De levendigheid van onze stad staat op de tocht'

24 april 2020, 19.41 uur · Aangepast 24 april 2020, 21.47 uur · Door Redactie

Burgemeester Halsema snapt dat veel ondernemers zich ernstige zorgen maken over hun toekomst. 'De levendigheid van onze stad, waar we trots op zijn, staat op de tocht', zegt ze in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Ze is in gesprek met hen, maar zegt tegelijkertijd nog weinig toezeggingen te kunnen doen omdat ook de gemeente gebonden is aan de maatregelen van het kabinet om de corona-uitbraak in de hand te houden.

Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven waarschuwden eerder deze week voor een kaalslag in de stad. Volgens hen zullen veel, met name winkels en horeca, failliet gaan door de coronacrisis. Hierdoor verdwijnen er 50.000 banen in de stad.

'We hebben het gevoel dat de echte boodschap, dat het echt heel slecht gaat, dat die nog steeds niet echt is aangekomen bij de politiek', aldus Willem Koster van de ondernemersvereniging Amsterdam City.

Volgens Halsema is dat besef er wel degelijk, maar moet de stad tegelijkertijd de corona-maatregelen van het kabinet heel serieus nemen. 'Men moet zich heel goed realiseren dat de gezondheid voorop staat, en wij als stad ook niet om de noodzaak heen kunnen dat er geen mensen besmet mogen worden en dat we ervoor moeten zorgen dat de publieke gezondheid in Amsterdam niet bedreigd wordt.'

'Daarnaast zullen wij zo veel mogelijk kijken wat we kunnen doen voor mensen die arm worden, die afhankelijk raken van uitkeringen en ondernemers die bedreigd worden met faillissement',  aldus de burgemeester. 

Quote

'Het is woekeren met de openbare ruimte in een anderhalvemetersamenleving'

femke halsema, burgemeester amsterdam

Ze is in gesprek met verschillende ondernemers om te kijken hoe de toekomstige anderhalvemetersamenleving in de stad vorm kan krijgen. Sommige horeca-eigenaren stellen bijvoorbeeld voor om meer terrasruimte op de stoep of een plein mogelijk te maken, zodat ze meer klanten kwijt kunnen als iedereen afstand moet houden.

Halsema: 'We zullen als gemeente de komende maanden kijken hoe wij zo veel mogelijk openbare ruimte kunnen maken voor wandelaars, voor fietsers, maar natuurlijk ook of er voor ondernemers iets aan te doen is, maar we zitten in een krappe stad. Waar mensen én willen wandelen, waar auto's zijn, waar fietsers  zijn, dus het is woekeren met de openbare ruimte in een anderhalvemeter-samenleving.'

Compensatie

De gemeente heeft enkele lokale belastingen voor ondernemers opgeschort of uitgesteld, maar voor verdere financiële compensatie ligt de bal volgens Halsema hoofdzakelijk bij het kabinet, 'want de zakken van een gemeente zijn altijd minder diep.'

Kijk hier het hele Gesprek met de Burgemeester:

AT5