Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Taxichauffeurs mogen auto gratis stallen in gemeentelijke parkeergarages

30 april 2020, 18.13 uur · Aangepast 1 mei 2020, 12.09 uur · Door Redactie

Taxi's die tijdelijk onverzekerd zijn vanwege de coronacrisis, mogen gratis gestald worden in parkeergarages van de gemeente. 

Dat heeft het stadsbestuur vandaag laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Taxichauffeurs betalen maandelijks hoge verzekeringspremies, dit bedrag kan oplopen tot 600 euro. Als ze hun taxi schorsen dan vervalt dat bedrag, maar er mag dan ook niet meer aan de openbare weg geparkeerd worden.

Drie maanden

'Om taxichauffeurs tegemoet te komen tijdens de coronacrisis willen wij chauffeurs de mogelijkheid bieden om het geschorste voertuig kosteloos te stallen in de gemeentelijke parkeergarages voor de duur van tenminste drie maanden', meldt het stadsbestuur. De gemeente verwacht dat er in die tijd nog genoeg plek is in de garages. Geïnteresseerde chauffeurs moeten zich wel voor woensdag 6 mei aanmelden voor de regeling.

Iets meer dan een week geleden namen agenten nog ruim zeventig aan de openbare weg geparkeerde geschorste taxi's in beslag in het Westelijk Havengebied. Deze chauffeurs kregen een boete en ze moesten hun auto's weer op komen halen. DENK stelde daarna vragen aan wethouder Sharon Dijksma, zij vertelde toen dat er over een oplossing voor de chauffeurs werd nagedacht.

Taxistandplaats

Ook probeert het stadsbestuur de taxichauffeurs op andere manieren te helpen. Zo hoeven ze voor het gebruik van de taxistandplaats bij het Centraal Station geen geld meer te betalen en is er uitstel van betaling voor een aantal leges.

In Amsterdam wonen zo'n 3200 taxichauffeurs.