Start van hoofdcontent

Stad

nl

Taxichauffeurs blij met corona-compensatie: 'Goede zaak'

8 april 2020, 16.47 uur · Aangepast 8 april 2020, 17.29 uur · Door Redactie

Taxichauffeurs zijn blij dat ze nu toch in aanmerking komen voor de compensatie voor de coronacrisis. Via die regeling kunnen ze eenmalig 4000 euro krijgen, omdat ze veel inkomsten mislopen. Op dit moment hebben ze nauwelijks klanten.

De compensatie was in eerste instantie niet bedoeld voor taxichauffeurs. Het leidde tot veel verontwaardigde reacties en een delegatie van de taxibranche overhandigde een petitie aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in Den Haag. Gisteravond werd bekend dat de regeling toch uitgebreid is.

'Vierduizend euro vind ik oké, we kunnen er een paar kosten van betalen', zegt een chauffeur op de bijna lege taxistandplaats bij het Centraal Station. Een ander, die bij het tankstation aan de Oude Haagseweg in Nieuw-West zit, spreekt van een 'goede zaak'. 'In principe zijn de omzetten bijna nihil op het moment. Je gaat eruit, maar eigenlijk kun je net zo goed thuis blijven.'

Quote

'Vierduizend euro vind ik oké, we kunnen er een paar kosten  van betalen'

taxichauffeur bij centraal station

Omdat er in taxi's geen anderhalve meter afstand mogelijk is, moesten chauffeurs een afscheiding plaatsen tussen de voorstoelen en achterbank. Veel van hen hebben dat inmiddels gedaan.

'De enige klant die we per dag nog krijgen, die gaat achterin', zegt een chauffeur op de standplaats bij het Centraal Station. 'Door de folie ben ik een beetje beschermd. Hoop ik. En hij of zij ook.'

Folie tussen de voorstoelen en achterbank van een taxi. - Folie tussen de voorstoelen en achterbank van een taxi.

Chauffeurs hebben ook schoonmaakmiddelen, zoals alcoholdoekjes, aangeschaft om hun taxi's schoon te houden. Eén van hen gebruikt de doekjes ook voor de deurklinken in het tankstation aan de Oude Haagseweg, omdat hij tijdens het wachten op klanten vanuit zijn taxi ziet dat veel automobilisten geen plastic handschoenen gebruiken bij het tanken.

'Als een familie of een persoon door mij geen corona krijgt, dan voelt het voor mij hierbinnen als het paradijs', vertelt de chauffeur. 'Je moet echt samenwerken met de regering. Met meneer Rutte.' Hij hoopt dat het virus daardoor snel onder controle is.