Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Mogelijke excuses voor slavernijverleden uitgesteld

6 mei 2020, 17.50 uur · Aangepast 6 mei 2020, 19.36 uur · Door Redactie

Er komen voorlopig nog geen Amsterdamse excuses voor het slavernijverleden. Dat heeft wethouder Rutger Groot Wassink laten weten.

Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat er excuses aangeboden worden door het stadsbestuur. Of die excuses er daadwerkelijk zouden komen hing nog af van de uitkomst van een onderzoek naar de rol van het Amsterdamse stadsbestuur in de slavernij in Azië, Noord- en Zuid-Amerika. In die onderzoekscommissie zit onder meer Gloria Wekker, het onderzoek zou voor 1 juli klaar zijn. 

Hinder

'De tijd dringt natuurlijk', zei Groot Wassink vanmiddag tijdens een commissievergadering, die deels in de Stopera en deels digitaal plaatsvond. 'Het onderzoeksteam heeft aangegeven dat er ook hinder ondervonden wordt door de coronamaatregelen, bijvoorbeeld in de toegankelijkheid van archiefmateriaal.'

Er werd vanuit gegaan dat de excuses waarschijnlijk zouden komen tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij, op 1 juli tijdens het Keti Koti festival. 'Verschillende partijen in het veld' hebben volgens Groot Wassink echter gezegd hebben dat ze het niet passend zouden vinden als de excuses dan  zouden komen. Vanwege de coronamaatregelen is er namelijk geen publiek bij de herdenking en de festivalactiviteiten gaan niet meer door.

Verruimen

'Daarom hebben wij eigenlijk ook besloten om voorlopig dat tijdspad van zowel het onderzoek  als mogelijke excuses te verruimen', zei Groot Wassink. 'Dus dat betekent dat we er voor dit jaar nog langer de tijd voor nemen om dat onderzoek te doen en eventueel een besluit te nemen.'