Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Excuses slavernijverleden stap dichterbij

12 februari 2020, 16.51 uur · Aangepast 12 februari 2020, 23.00 uur · Door Redactie

Er is vandaag een nieuwe stap gezet richting Amsterdamse excuses voor het slavernijverleden. De gemeenteraad heeft een voorstel hiertoe aangenomen. 

Keti Koti

Acht partijen stemden vandaag in met het voorstel 'voorbereiding Amsterdamse excuses voor het slavernijverleden'. AT5-verslaggever Ronald Olsthoorn stelt dat er daarmee 'een belangrijke stap is gezet op weg naar de excuses'.

Emotioneel

'Met name de bijdrages van GroenLinks, Bij1, PvdA waren emotioneel te noemen. Niet in de laatste plaats omdat de raadsleden afstammelingen zijn van tot slaaf gemaakten', vertelt hij. 'Daar staat tegenover dat een aantal rechtse partijen anders in deze kwestie zit. Niet als het gaat om de gruweldaden die in deze periode zijn begaan, maar wel als het gaat over of het aan Amsterdam is om daarover excuses te maken.'

AT5

Verdeeldheid

In de raad was de verdeeldheid over het onderwerp dan ook te merken. 'Zonder iets af te willen doen aan het gruwelijke onrecht en het lijden die gepaard gingen met slavernij, ziet het CDA geen noodzaak voor formele excuses daarover', stelde raadslid Diederik Boomsma.

Hij verklaarde: 'Excuses bied je doorgaans aan in de hoop dat ze worden aanvaard. Mij is niet duidelijk wie die excuses zouden moeten aanvaarden.'

'Het voorstel is even absurd als schadelijk', vond Annabel Nanninga (FvD). 'Het aanbieden van excuses voor een historische misstand waarvan daders noch slachtoffers meer in leven zijn.'

'Gevolgen nog dagelijks voelbaar'

Andere partijen zagen wel degelijk heil in het maken van excuses. 'We hopen dat we kunnen uitkijken naar een raadsbreed aangenomen initiatiefvoorstel. Waarmee onze stad een belangrijke stap zet in de erkenning van een gedeeld verleden waarvan voor vele Amsterdammers, met name van kleur, nog dagelijks de gevolgen voelbaar zijn', stelde Sylvana Simons (Bij1). 

AT5

Twijfels over onderzoekscommissie

Of de excuses er uiteindelijk komen, is onder meer afhankelijk van een onderzoek naar de rol van Amsterdam in de slavernij. Ook daar is commotie over, aangezien meerdere oppositiepartijen twijfels hebben over de commissie die dit onderzoek moet uitvoeren. De leden daarvan zouden 'vooringenomen' zijn. 

Zo stelde Marianne Poot (VVD) dat commissielid Gloria Wekker al uitspraken heeft gedaan over het onderzoek, tijdens een politieke bijeenkomst van Bij1. Daarbij zou Wekker hebben gezegd dat Amsterdam 'allang kan weten waarvoor er excuses aangeboden moeten worden'. 

'Premature uitspraken'

Poot vond dat de deelname van Wekker heroverwogen moet worden vanwege deze 'premature uitspraken' en diende daartoe een motie in. 

Volgens de VVD'er gaat het hierdoor namelijk 'meer lijken op een onderzoek dat de tekst invult voor excuses, dan een onderzoek naar de rol die Amsterdam bij de slavernij heeft gespeeld'. 

'Vooringenomen clubje'

'Het lijkt me een vrij vooringenomen clubje. Het is vrij duidelijk hoe ze erover denken. Voorzitter Andrée van Es heeft jaren geleden al gezegd dat er excuses moeten komen', viel Nanninga (FvD) haar bij. Wel zei ze blij te zijn dat 'een excuses namens alle Amsterdammers niet het plan is'. 

'Het gaat uitdrukkelijk over de rol van het Amsterdamse college in het verleden', beaamde verantwoordelijk wethouder Groot Wassink. 'Dit wordt onderzocht door gerenommeerde wetenschappers, daar heb ik geen enkele twijfel over. Of zij zelf een opvatting hebben over het maken van excuses, is niet relevant.'

Communicatie

Toch zei Groot Wassink de zorgen van de oppositieleden enigszins te begrijpen. 'Maar in alle eerlijkheid, wij bepalen natuurlijk niet hoe partijen communiceren. We gaan er hoogstens over of er excuses worden gemaakt en op welke manier. Maar niet over de communicatie vooraf.'

De wethouder zei dan ook 'pal voor de commissie te staan'. De uitkomsten van het onderzoek worden in juni verwacht.