Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunstraad: grootstedelijk fonds nodig om cultuursector overeind te houden

15 mei 2020, 08.31 uur · Door Redactie

De landelijke maatregelen en de 17 miljoen euro extra van de gemeente zijn niet genoeg om de culturele en creatieve infrastructuur in Amsterdam overeind te houden. De Amsterdamse Kunstraad pleit daarom in een advies aan het stadsbestuur voor een grootstedelijk noodfonds.

Volgens het adviesorgaan, onder leiding van voorzitter Felix Rottenberg, zijn de genomen maatregelen maar in beperkte mate effectief. Met het fonds, dat volgens de Kunstraad als een soort bank zou gaan moeten optreden, moet meer zekerheid worden gegeven op de middellange en lange termijn.

De bedoeling is dat niet alleen gesubsidieerde instellingen aanspraak kunnen maken op het fonds, maar ook de vrije sector en de creatieve industrie. Zo zouden zowel ondernemers als bedrijven en instellingen kunnen aankloppen voor steun.

Aandelen

Het noodfonds moet gevuld worden door middel van kredietfinanciering vanuit de overheid. Ook denkt de Kunstraad aan de uitgifte van aandelen of certificaten, die door cultuurliefhebbers kunnen worden aangeschaft. 'De certificaten worden ontworpen door kunstenaars, zodat ze ook een artistieke waarde vertegenwoordigen.'

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) riep half april een noodfonds van 300 miljoen euro in het leven om de cultuursector te steunen. Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) kondigde daarop vorige week aan dat gesubsidieerde cultuurinstellingen kunnen rekenen op 17 miljoen euro extra uit de gemeentelijke noodkas.