Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten op Zeeburgereiland moeten weken buiten douchen door defect

15 mei 2020, 18.43 uur · Door Redactie

Bewoners van een studentencomplex op het Zeeburgereiland zitten al weken zonder warm water en dat zijn ze inmiddels spuugzat. Als tijdelijke oplossing heeft huisvester DUWO nu douchecabines voor de deur gezet. Maar ook daar staan de studenten niet van te juichen. 

Luuk van Ooijen is één van de tientallen studenten die al weken geen warme douche kan nemen in zijn eigen huis. Het water dat uit zijn douchekop stroomt is ijskoud. 'En dat al sinds april zo.'

Dit komt door problemen met de hoofdleiding van het gebouw. Luuk vertelt aan AT5 dat hij meerdere malen een melding heeft gedaan en dat er dan ook een monteur kwam, maar dat deze telkens zei niets aan het probleem te kunnen doen. Als tijdelijke oplossing heeft DUWO nu 'festival' douches voor de deur gezet. Wie geen warm water heeft, kan zich daar wassen. 

'Een slechte situatie'

Deze tijdelijke oplossing heeft vooral voor verontwaardiging gezorgd onder internationale studenten. 'Ik woon hier nu een jaar', vertelt een studente uit China. 'En we hebben al sinds begin dit jaar problemen met warm water.' Ook een Amerikaanse is niet blij met de geplaatste cabines. 'Als het koud is en regent wil ik hier niet douchen. Het is een erg slechte situatie.'

Ook zijn er, vanwege het coronavirus, zorgen over de veiligheid van de gezamenlijke douches. De studenten hebben per brief te horen gekregen dat de beslissing om de douches te plaatsen in overleg met de GGD is gemaakt. Om het verspreidingsrisico zo klein mogelijk te houden worden de cabines gereinigd door schoonmakers en moeten ganggenoten gebruik maken van dezelfde douche. 

Werkzaamheden tot half juni

Verder laat DUWO aan AT5 weten de situatie vervelend te vinden voor alle studenten die momenteel geen warm water hebben. De werkzaamheden aan de hoofdleiding beginnen volgende week en zijn naar verwachting 15 juni klaar. Luuk heeft weinig begrip voor het feit dat hij nog zo lang gebruik moet maken van een festivaldouche. 

'Ik vind het eigenlijk heel erg raar dat je een gebouw binnen 1 jaar kan opbouwen, maar dat het zo lang duurt om een leiding te vervangen in het gebouw. Ik hoef nu niet een muntje te betalen voor een warme douche, maar ik had liever deze douches op een een andere locatie willen gebruiken en niet hier bij mijn normale woonplek', aldus Luuk. 

D66 heeft inmiddels raadsvragen gesteld over de situatie.