Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spannende dag voor sportscholen en sauna's: mogen ze eerder open?

27 mei 2020, 08.22 uur · Aangepast 27 mei 2020, 08.58 uur · Door Redactie

Het is een spannende dag voor de uitbaters van sportscholen en sauna's in de stad. Vanmiddag is topoverleg in Den Haag of ze misschien toch eerder open kunnen dan de onlangs gestelde datum van 1 september. 

Om 16 uur komt de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) bij elkaar. Tijdens het beraad zullen deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) advies uitbrengen aan het kabinet over de sportscholen.

Begin mei maakte premier Rutte bekend dat kappers, nagelstudio's en andere contactberoepen op 13 mei weer open mochten, maar sportscholen en sauna's nog niet. Die moesten wachten tot 1 september. En daar waren de sportschooleigenaren logischerwijs zeer ongelukkig mee.

'Geschokt. Boos. Teleurgesteld. Ik snap het niet', verzuchtte sportschoolhouder Markus Torenstra na het nieuws. Het contrast kon die week niet groter: vreugde én volle agenda's bij de kappers en nagelstudio's, terwijl sportscholen nog maanden dicht moesten blijven.

Een grote landelijke campagne van de sportschoolbranche moest de overheid overtuigen dat ze, met alle coronamaatregelen, ook echt wel veilig open konden.

Premier Rutte zei daarna dat hij wilde bekijken of een heropening van sportscholen eerder dan 1 september mogelijk is. Minister Van Rijn van Medische Zorg heeft hier ondertussen gesprekken gevoerd met de sportschoolbranche. 

Volgens de NOS vindt het OMT het nog te vroeg om een positief advies te geven over een snelle heropening. Het kabinet volgt meestal de adviezen van de experts, maar kan daar ook vanaf wijken.

Vanmiddag dus duidelijkheid daarover. De verwachting is dat het begin van de avond bekend zal worden gemaakt.