In het Nelson Mandelapark in Zuidoost werd vandaag een demonstratie gehouden tegen racisme. Volgens de gemeente waren er ruim 10.000 mensen aanwezig.
Bij de demonstratie op de Dam van afgelopen maandag liep het uit de hand. Er waren meer demonstranten dan verwacht, ook werd er geen 1,5 meter afstand gehouden. Burgemeester Halsema moet zich daar vandaag over verantwoorden tijdens een spoeddebat.
Bij dit protest werden er daarom meer maatregelen genomen. De organisatie koos zelfs voor een andere locatie vanwege de verwachte drukte. Eerder zou de demonstratie georganiseerd worden op het Anton de Komplein. Volgens de gemeente was er nu ruimte voor 18.000 demonstranten.
Uiteindelijk kwamen er 10.000 mensen op de demonstratie af. Rond 19.20 uur was het protest afgelopen, we hebben het liveblog daarom afgesloten.
19.22 uur: Demonstratie afgelopen
De demonstratie is afgelopen, iets later dan gepland. Oorspronkelijk zou het protest rond 19.00 uur stoppen. Als laatste is Gideon Everduim aan het woord.
Daarna sluit de organisatie de actie af door te vragen om de borden en spandoeken bij het podium achter te laten.
'Volgend jaar willen we een expositie maken over de geschiedenis die we vandaag hebben geschreven. Dat willen we documenteren, ook met jullie mooie borden.'
Aanwezigen worden vervolgens opgeroepen om niet te blijven hangen en het park in kleine groepjes te verlaten.
19.00 uur: Activist Jerry Afriyie roept op tot gelijke kansen
Jerry Afriyie, onder meer bekend van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, neemt het woord. Hij begint zijn speech met het verzoek om te applaudisseren voor de We Are Here-groep en andere ongedocumenteerden.
De activist zegt bovendien te hopen dat alle zwarte jongeren vanaf nu dezelfde kansen krijgen als witte jongeren. ‘We zijn hier bijeen gekomen met onze Bijlmer-familie. We wonen hier en we zijn het zat dat beter voor straten en gebouwen wordt gezorgd dan voor de bewoners.'
Desondanks heeft hij er vertrouwen in dat de situatie gaat veranderen. 'Laat vandaag de eerste dag zijn van onze nieuwe toekomst. Laten we niemand buitensluiten.' Zijn speech wordt overigens nog wel kort onderbroken, maar Afriyie weet al snel weer de aandacht te pakken.
18.55 uur: Demonstrant vertelt over hoe de dood van George Floyd hem heeft geraakt
De Amerikaanse George Floyd overleed nadat een agent bijna negen minuten met zijn knie op zijn nek drukte. Hoewel het protest vandaag ook gaat over racisme in Nederland, staan veel demonstranten stil bij de dood van Floyd.
'Hij kreeg geen adem, maar toch deed niemand wat. Mensen filmen alleen', stelt een van hen. 'Ik vind dat faya, man. Als ik daar lag, wie gaat mij helpen? Deze mensen gaan mij wel helpen, daar ben ik blij om. Daarom staan we hier, bro.
18.50 uur: Gemeente: 'Ruim 10.000 mensen aanwezig'
Volgens de gemeente zijn er ruim 10.000 mensen aanwezig bij de demonstratie. 'Er is voldoende ruimte om afstand te houden', laat een woordvoerder weten.
18.45 uur: Radiomaker Glenn Codfried bedankt iedereen voor het komen
Radiomaker Glenn Codfried neemt een moment om iedereen te bedanken voor het komen. Hij staat in het bijzonder stil bij alle meisjes en vrouwen die vandaag van zich hebben laten horen.
18.30 uur: Rapper Henkie T. spreekt over jongeren uit de Bijlmer en politie
Rapper Henkie T. betreedt het podium, samen met een hele groep. Hij spreekt daar over jongeren uit onder meer de Bijlmer. Volgens hem is er een 'verziekte band' met de politie ontstaan.
18.24 uur: Twee minuten stilte voor iedereen die is omgekomen door geweld tegen zwarte mensen
De demonstranten worden gevraagd om te knielen en twee minuten stil te zijn, om stil te staan bij iedereen die is omgekomen door geweld tegen zwarte personen. Veel mensen steken hun vuist in de lucht.
18.21 uur: Moeder Jerney Muntslag vraagt aandacht voor haar overleden zoon
Moeder Jerney Muntslag staat op het podium, ze houdt een foto vast van haar overleden zoon. Hij was 18 jaar toen hij om het leven kwam, door geweld tussen rivaliserende gangs.
'Ik wilde hier eigenlijk niet staan. Omdat hier in de Bijlmer mijn zoon het leven heeft gelaten door gangs, die nog steeds tegen elkaar vechten en dreigementen maken. Het moet gewoon ophouden dit', stelt ze. 'We moeten alleen maar meer kinderen begraven als dit niet ophoudt. Praat met elkaar.'
18.20 uur: Organisatie: 'We zijn solidair met islamitische broeders en zusters'
'Black Lives Matter' is een belangrijk onderwerp vandaag. Maar de organisatie wil ook benadrukken solidair te zijn met anderen, waaronder de 'islamitische broeders en zusters'.
18.15 uur: Sfeer zit er goed in: 'Ik voel de energie, prachtig om te zien'
Bij de demonstranten zit de sfeer er goed in. 'Het is belangrijk dat we samen een vuist maken tegen racisme. Ik voel de energie ook met alle mensen, prachtig om te zien', vertelt een aanwezige. 'Ik vind het belangrijk dat we ons laten horen. En dat we echt laten zien dat ook al is de actie begonnen in Amerika, dat het ook in Nederland speelt.'
Volgens een ander 'zijn we in Nederland nog best wel ok'. 'Maar in Amerika is het echt bizar hoe het nu gaat', vervolgt ze. 'Ik heb alles gezien en ik schrik er echt van.'
18.00 uur: Steun voor Akwasi's uitspraken over Zwarte Piet
Er is steun voor de uitspraken van Akwasi over Zwarte Piet. De rapper zei eerder dat hij op het gezicht van een Zwarte Piet zou trappen, als hij er eentje zou zien. Daar kwam veel kritiek op, ook werd er aangifte gedaan. Maar vandaag is er vooral begrip voor zijn standpunt.
17.34 uur: Verzoek om afstand te blijven houden
De organisatie roept de aanwezigen nog eens op om 1,5 meter afstand te houden. 'Als ik dit park zie, het is prachtig gewoon. Maar ik wil wederom iedereen vragen om afstand te blijven houden, er staan stippen op de grond.'
17.00 uur: Protest is begonnen, het is behoorlijk druk
Het protest is zojuist begonnen: Mitchell Esajas geeft een inleidende speech vanaf het podium. 'Ik ben zojuist gebombadeerd tot host ', vertelt hij. 'We zijn hier vandaag om een statement te maken tegen de globale pandemie van instutioneel racisme.'
Esajas vertelt blij te zijn dat er zoveel mensen op het protest zijn afgekomen. 'Als ik kijk vanaf het podium, krijg ik gewoon kippenvel. Ik zie mensen die zeggen: genoeg is genoeg.'
'Black Lives Matter!', roepen de aanwezigen naar hem.
De groep Black Harmony opent de demonstratie vervolgens op muzikale wijze. Het is inmiddels inderdaad al behoorlijk druk in het Nelson Mandelapark, zo is te zien op de beelden.
16.45 uur: Het park loopt al vol: 'Ik ben het zat'
Het park begint langzaam maar zeker vol te lopen. Er staan al wat mensen met spandoeken klaar. Zo heeft iemand een bord mee waarop staat: 'Racisme is stil gif'. 'Het is een stille vergiftiger. Als je mensen eraan blootstelt, ga je ze langdurig nadelig behandelen op een manier die zelfs dodelijk kan zijn', vertelt hij.
'Ik ben hier vandaag om te protesteren tegen politiegeweld in de Verenigde Staten en het racisme in Nederland', vertelt een andere demonstrant. 'Ik ben het zat, ik kan het niet meer onderdrukken. Daarom sta ik hier.'
Zelf ervaart hij racisme 'op werk, school, zelfs op straat'. 'Er worden grapjes gemaakt als ik op tijd ben, dat zijn ze niet gewend van Antillianen. En op school noemen ze me diklip', legt hij uit. 'Vroeger liet ik het gaan omdat ik de sfeer niet wilde verpesten. Maar ik kan het niet meer.'
16.00 uur: Voorbereidingen zijn in volle gang
De voorbereidingen zijn al in volle gang. Zo zijn er door het hele park heen gele stippen op de grond gespoten, zodat demonstranten zich aan de 1,5 meter afstandsregel houden.
Bovendien krijgen vrijwilligers alvast instructies, zodat ze er straks voor kunnen zorgen dat de demonstratie zo veilig mogelijk verloopt. Er moet voldoende afstand gehouden worden, ook zijn alle aanwezigen verplicht om een mondkapje dragen.