Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoofdverdachte van plannen aanslag op Gay Pride zwijgt

12 juni 2020, 13.15 uur · Aangepast 12 juni 2020, 14.28 uur · Door Redactie

De vijf Arnhemmers die terecht voor het beramen van een aanslag op een evenement stonden vandaag voor tweede keer voor de rechter. Eerder werd bekend dat hoofdverdachte Hardi N. tegen een politieinfiltrant heeft gezegd dat de Gay Pride (van 2018) een mogelijk doelwit was. Maar N. en twee andere verdachten zwijgen, de andere twee ontkennen. Dat schrijft RTL Nieuws.

Dat de Gay Pride een doelwit was, zou de 36-jarige hoofdverdachte Hardi N. hebben verklaard tijdens zijn contacten met een infiltrant van de politie. De rechter van de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam las vandaag voor uit verklaringen van de politie-infiltrant. Ook had de groep plannen om een legerbasis aan te vallen en joggende militairen neer te schieten, zo bleek uit het dossier waar de rechter uit citeerde.

RTL Nieuws schreef al eerder dat N. tijdens de ontmoeting met de infiltrant heeft uitgelegd dat hij hulp nodig had bij het plegen van een aanslag op een evenement. Hij vertelde dat hij gedroomd had dat hij van de profeet de opdracht had gekregen en dat hij hulp nodig had van mensen die kennis hadden van wapens.

De Arnhemse terreurgroep werd in september 2018 opgepakt in een vakantiehuisje in Weert, waarmee Nederland volgens justitie aan een grote aanslag is ontsnapt. 

Flickr/Cerebralzero

N. zou tegen de infiltrant hebben gezegd dat ze behoefte hadden aan bomvesten, kleine wapens en kalasjnikovs. Met vijf anderen was hij van plan op een festival te gaan schieten en ook handgranaten te gooien in de menigte.

N. vertelde als martelaar te willen sterven. Hij werkte naar eigen zeggen 60 tot 70 uur per week om zoveel mogelijk geld te sparen voor zijn vrouw voor als hij er niet meer zou zijn. In de rechtbank beroept hij zich op zijn zwijgrecht.