Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunstraad betreurt dat er te weinig geld is voor nieuwe initiatieven

15 juni 2020, 18.16 uur · Door Redactie

De Amsterdamse Kunstraad vindt het jammer dat de gemeente te weinig geld uittrekt voor nieuwe culturele initiatieven. Dat staat in een advies dat het onafhankelijke adviesorgaan vandaag heeft gepresenteerd. 

AT5 / Luuk Koenen

De kunstraad geeft het advies als voorbereiding op het Kunstenplan 2021-2024. Volgens de raad geeft de gemeente weliswaar 5 miljoen euro meer uit aan de kunstsector, maar krijgen instellingen lagere vergoedingen voor het betalen van bijvoorbeeld huurprijsstijgingen en pensioensregelingen.

In het advies schrijft de kunstraad daarover: 'De Kunstraad betreurt het dat instellingen die voortreffelijk functioneren niet door kunnen groeien en dat er te weinig geld is voor nieuwe initiatieven.'

Vernieuwing

Verder vindt de kunstraad dat in de verdeling van subsidies een vernieuwing mag plaatsvinden. Zo moet er volgens de kunstraad meer subsidie worden toegewezen aan beeldende kunst, letteren en film. Dat moet ten kosten gaan van klassieke podiumkunsten, meent de raad. 

Concreet houdt dat in dat documentairefestival IDFA, theatermatersnetwerk Likeminds en onderzoeksinstelling Waag substantieel meer subsidie zouden moeten ontvangen volgens de kunstraad. Instellingen als het Concertgebouw en de Nationale Opera & Ballet zouden het wat de kunstraad betreft met minder moeten gaan doen.