Start van hoofdcontent

Stad

nl

Corona vastgesteld bij Dambetoger; volgens wethouder geen besmettingsgevaar

18 juni 2020, 09.42 uur · Aangepast 18 juni 2020, 13.09 uur · Door Redactie

Er is een coronabesmetting vastgesteld bij een persoon die heeft deelgenomen aan het anti-racisme protest op de Dam van ruim twee weken terug. Simone Kukenheim, wethouder Zorg, heeft dat vanochtend in een commissievergadering van de gemeenteraad gezegd.

Inter Visual Studio / Remy Roosien

De besmetting kwam aan het licht nadat de persoon gezondheidsklachten kreeg en zich heeft laten testen. Toen die test positief bleek is de GGD een bron- en contactonderzoek gestart en bleek dat diegene aan het protest op de Dam had deelgenomen.

Na kleine week symptomen

Volgens de wethouder is uit onderzoek gebleken dat de persoon geen andere deelnemers aan het protest heeft kunnen besmetten. De deelnemer kreeg pas een kleine week na de demonstratie ziektesymptomen en was daarom niet besmettelijk tijdens het protest.

Het bron- en contactonderzoek naar de besmette deelnemer geeft geen duidelijkheid over de plek waar de coronabesmetting is opgelopen. Het is daarom niet zeker of de persoon bemet is op de demonstratie, of op een andere plek.

Twee andere demonstranten die zich gemeld hebben met coronasymptomen zijn ook getest door de GGD. Zij bleken beiden niet besmet te zijn.

Inventarisatie GGD'en

Omdat mogelijk niet alle deelnemers aan het Damprotest uit Amsterdam afkomstig zijn en zich daarom ook bij een andere GGD in het land hebben kunnen laten testen, is er een inventarisatie gemaakt onder alle GGD'en. Uit die inventarisatie is gebleken dat er geen andere coronabesmettingen bekend zijn bij mensen die hebben deelgenomen aan het protest.