Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema: demonstratie verplaatst als we wisten dat het zo druk zou worden

3 juni 2020, 07.14 uur · Aangepast 3 juni 2020, 07.57 uur · Door Redactie

Burgemeester Femke Halsema zou de demonstratie op de Dam hebben verplaatst of hebben gespreid over meerdere plekken, als zij had geweten dat er duizenden mensen op af zouden komen.

Dat schrijft ze mede namens de driehoek (politie, justitie, burgemeester) in een brief, die dinsdagavond is verstuurd naar de gemeenteraad. 'Als de driehoek informatie had gehad waaruit zou blijken dat er meer mensen naar de demonstratie op de Dam zouden komen, had de driehoek vanzelfsprekend en zoals
gebruikelijk maatregelen getroffen.'

Naar de Dam kwamen maandagavond zo'n 5000 demonstranten om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Daarbij was het niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Halsema koos ervoor om niet in te grijpen, omdat 'optreden kon leiden tot escalatie, geweld, paniek en verdrukking'. Haar besluit heeft ze via Whatsapp voorgelegd aan minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie), die het eens was om de demonstratie niet te ontbinden. Halsema kreeg op haar besluit veel kritiek.

'Informatiepositie was niet goed'

Politie en de organisatie hadden ingeschat dat er 250 tot 300 demonstranten naar de Dam zouden komen. 'Achteraf constateren wij dat onze informatiepositie niet goed was; de driehoek beschikte niet over realistische aantallen. Dat moet in de toekomst beter. Het plein liep onverwacht en snel vol met demonstranten, die daarmee bewust een gezondheidsrisico namen. Voor zichzelf en voor anderen. Wij betreuren dit ten zeerste.'

VVD en Forum voor Democratie hebben aangekondigd dat zij een motie van wantrouwen willen indienen tegen Halsema. De burgemeester moet waarschijnlijk volgende week woensdag verantwoording afleggen  in de gemeenteraad.