Stad

NL
V

Advies: Demonstranten moeten komende twee weken extra alert zijn op coronaklachten

2 juni 2020, 18.29 uur · Door Redactie

De demonstranten die gisteren meededen aan een protest op de Dam moeten de komende twee weken goed op hun gezondheid letten. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vandaag op Twitter.

Inter Visual Studio / Remy Roosien

'Voor de mensen die gisteren bij de demonstratie op de Dam waren: de 1,5m afstand is niet altijd in acht genomen. Daarmee is de kans op besmetting aanwezig', aldus de Jonge.

Duizenden mensen kwamen gisteren naar de Dam om daar te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Aanleiding voor de demonstratie was de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd die vorige week in de Amerikaanse staat Minnesota om het leven kwam door politiegeweld.

Advies RIVM

Omdat het tijdens het protest steeds drukker werd hielden demonstranten geen 1,5 meter afstand van elkaar. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaf vanmiddag in de Tweede Kamer aan dat het kabinet het RIVM gevraagd heeft om met een gezondheidsadvies te komen voor de demonstranten.

Dat advies is er nu. Demonstranten wordt gevraagd om de komende twee weken extra goed op symptomen te letten die kunnen duiden op een coronabesmetting. Mochten zij klachten krijgen dan kunnen zij via het speciale coronanummer een afspraak bij de GGD maken om zich te laten testen. Bij die afspraak is het belangrijk om aan te geven dat de demonstratie bezocht is.

Kritiek en tevredenheid

Op het besluit van burgemeester Halsema om de demonstratie door te laten gaan kwam vandaag veel kritiek vanuit zowel de landelijke als de gemeentelijke politiek. De organisatie van het protest gaf aan blij te zijn met het besluit van de burgemeester.