Start van hoofdcontent

Stad

nl

GGD breidt capaciteit uit voor eventuele nieuwe corona-uitbraak

2 juli 2020, 16.46 uur · Door Redactie

De capaciteit van de GGD wordt flink uitgebreid. Het extra personeel is nodig om de coronawerkzaamheden, zoals het testen van patiënten, uit te voeren. Bovendien kan er in geval van een nieuwe opleving van het virus direct worden opgeschaald, zodat er meer kan worden getest.

Er komt een apart 'coronateam' en er zal worden gewerkt met zogeheten 'flexibele schillen'. De personele capaciteit kan snel op- en afgeschaald worden bij een eventuele opleving van het coronavirus, zodat het direct kan worden ingedamd.

Momenteel worden de coronawerkzaamheden voornamelijk uitgevoerd door eigen personeel van de GGD, aangevuld door medewerkers van de gemeente én inhuur van voornamelijk medisch personeel. Echter moet de GGD ook weer haar reguliere takenpakket gaan uitvoeren. Omdat iedereen zich sinds 1 juni kan laten testen, zijn er extra handen nodig, aldus wethouder Simone Kukenheim (Zorg).

Minstens 600 tests per dag

Het nieuwe team moet gedurende een jaar tenminste 600 testen per dag gaan uitvoeren. 'Uitgaande van het huidige percentage van 2 procent positieve testen, kunnen we daarnaast twaalf bron- en contactonderzoeken per dag uitvoeren. Daar bovenop komt een flexibel team, zodat we gedurende de zomer zo nodig naar 1500 tests en 50 bron- en contactonderzoeken per dag kunnen. Hiervoor gaan we de komende periode medewerkers werven en trainen', aldus Kukenheim.

In het najaar komt er een tweede flexibel team, wat zo nodig nog hogere aantallen testen en bron- en contactonderzoeken per dag kan verwerken. 'In de RIVM modellen en scenario’s wordt nu uitgegaan van een toename in het aantal griep/verkoudheidsklachten in het najaar die al dan niet corona gerelateerd zijn. Hoe omvangrijk deze schil moet zijn is nu nog moeilijk in te schatten', aldus de gemeente.

Miljoenen extra

De kosten voor het nieuwe team dat 600 testen per dag gaat uitvoeren, worden geraamd op 12,7 miljoen euro. De kosten voor de eerste flexibele schil, waarbij in totaal 1500 testen en 50 bron- en contactonderzoeken per dag worden gedaan, worden geraamd op 24,6 miljoen euro. De kosten van de tweede flexibele schil die komend najaar van start gaat, kan de gemeente nog niet inschatten.

Het stadsbestuur verwacht dat alle kosten worden gedekt vanuit het Rijk.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938