Start van hoofdcontent

Ajax

nl

KNVB-coronaprotocol: geen uitsupporters toegestaan

9 juli 2020, 13.17 uur · Aangepast 9 juli 2020, 16.32 uur · Door Redactie

Van het desinfecteren van wedstrijdballen tot het afsluiten van een gebied rond het voetbalstadion om de toestroom van fans te beperken: in een tachtig pagina's tellend protocol heeft de KNVB uit de doeken gedaan hoe zij denkt dat het seizoen in het betaald voetbal coronaproof van start kan gaan. 

Het kabinet heeft besloten dat publiek weer welkom is bij voetbalwedstrijden, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo moeten bezoekers van voetbalwedstrijden te allen tijde 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren. Om de stadions langzaam maar zeker weer (deels) gevuld te krijgen ontwikkelde de KNVB een protocol dat de veiligheid en gezondheid van spelers, werknemers van de stadions en supporters moet garanderen.

In dat protocol staan grotendeels adviezen aan de betrokken clubs en het document kan als leidraad gebruikt worden in het contact met gemeenten of veiligheidsregio's, die gaan over het handhaven van de openbare orde. 

Tijdslot bij aankomst en langer stadionprogramma

Twee randvoorwaarden krijgen speciale aandacht in het document, waarin honderden adviezen en regeltjes staan: het houden van voldoende afstand en het naleven van hygiënemaatregelen. In de praktijk gaat dat voor supporters betekenen dat het bezoeken van een wedstrijd weleens veel meer tijd kan kosten dan voor de coronacrisis het geval was.

Zo kan supporters gevraagd worden om in een bepaald tijdslot te arriveren bij een stadion, moeten zij bij binnenkomst een aantal vragen over hun gezondheid beantwoorden, wordt een wc-bezoek in het stadion gereguleerd en na een wedstrijd moeten supporters mogelijk langer blijven zitten voordat ze mogen vertrekken. Om die extra wachttijd in het stadion aangenamer te maken adviseert de KNVB de voetbalclubs om te zorgen voor een uitgebreider stadionprogramma rondom de wedstrijd.

Uitsupporters zijn voorlopig helemaal niet welkom in de stadions. Maar dat heeft te maken met de registratieplicht die straks voor iedere supporter geldt. Wanneer er bij een supporter corona wordt vastgesteld moet de GGD in het bron- en contactonderzoek sneller kunnen werken.

Supporters moeten elkaar aanspreken op gedrag

Omdat supporters op de tribune 1,5 meter uit elkaar moeten zitten, is de verwachting dat 20 tot 40 procent van de stadioncapaciteit benut kan worden. Slimme plaatsingsschema's kunnen daarbij helpen, zo denkt de voetbalbond. Door gezinsleden samen te plaatsen, of door jongeren tot 18 jaar bij elkaar te laten zitten, kunnen er meer mensen het stadion in.

Omdat fysiek contact buiten het veld ongewenst is, krijgen stewards in het stadion een informerende en begeleidende rol. De KNVB verwacht dat supporters zelf verantwoordelijkheid nemen en elkaar gaan corrigeren op het niet naleven van regels. Ook het fouilleren bij binnenkomst zal naar verwachting minder gebeuren. Omdat er minder mensen op de tribune zitten, is de pakkans van mensen die zich misdragen veel groter. Supporters die zich ondanks herhaalde waarschuwingen niet aan de coronaregels houden, kunnen een landelijk stadionverbod krijgen.

AT5 maakte eerder onderstaande reportage in de Johan Cruijff Arena. Het stadion is een zogenaamde proeftuin voor het uitproberen van nieuwe technieken die supporters moeten gaan helpen bij een veilig stadionbezoek.

AT5

In het stadion kan straks maar een beperkte groep supporters zitten. Om te voorkomen dat grote groepen fans zonder kaartje toch naar het stadion komen, of zelfs proberen om illegaal binnen te dringen, kan het gebied rondom een stadion afgesloten worden. Het is aan individuele gemeenten om daarover te besluiten.

Afstand in de kleedkamer

Ook voetballers en stafleden van clubs krijgen te maken met aangescherpte regels. Zo vindt de KNVB het wenselijk dat clubs die een uitwedstrijd spelen verzamelen in een hotel in de buurt van de wedstrijd. De busreis naar het stadion kan daarmee verkort worden. In de kleedkamer geldt de 1,5 meter afstandsregel ook. In grotere stadions betekent dat mogelijk dat basisspelers een andere kleedkamer gaan gebruiken dan de reserveploeg.

Bij aanvang van de wedstrijd gaan teams na elkaar het veld op, waarbij de thuisspelende ploeg voorop gaat. Er lopen geen kinderen meer mee het veld op. Tijdens het spel zullen spelers in sommige gevallen iets langer op een bal moeten wachten, wanneer die buiten het veld rolt. Ballenmeisjes en -jongens moeten de bal iedere keer desinfecteren.

Zingende supporters

Het veelbesproken zangverbod op de tribunes is nog niet opgenomen in het protocol. Volgens de KNVB is er nog geen 'uniform handelingsperspectief' op luid zingende supporters. De bond verwacht dat dat er bij de start van de competities wel is.

De nieuwe regels en adviezen gaan al in bij de start van de competitie. Op 12 september begint de Eredivisie. Wanneer Ajax voor het eerst moet spelen is nog niet bekend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938