Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opknapbeurt van loodsen en kade bij oudste houtzaagmolen ter wereld

16 juli 2020, 12.10 uur · Aangepast 16 juli 2020, 12.24 uur
Door Redactie · Foto: Jan-Jaap Hubeek

De droogloodsen naast de 17-eeuwse houtzaagmolen De Otter aan de Kostverlorenkade, worden vanaf vandaag gedemonteerd. De onderdelen van de loodsen zullen elders worden opgeslagen, waarna de gemeente de kademuur waarop de loodsen staan gaat herstellen.

De komende weken zullen eerst de dakpannen zorgvuldig worden verwijderd, schoongemaakt en opgeslagen. Als de kademuurconstructie hersteld is worden de houten droogloodsen gerestaureerd en verduurzaamd. De verwachting is de de werkzaamheden aan het eind van 2021 zijn afgerond.

De Otter is de oudste nog bestaande houtzaagmolen ter wereld. De uit 1631 afkomstige molen dreigde het afgelopen decennium te verdwijnen naar Uitgeest, maar na meerdere rechtszaken bleef de molen behouden voor West. Nadat de molen jarenlang niet gebruikt werd en behoorlijk verwaarloosd was, draait de molen inmiddels weer regelmatig.

In de herfst van 2019 werd de molen wekenlang opgeknapt en opnieuw in de verf gezet. En nu zijn dus de droogloodsen aan de beurt. Op onderstaande foto's is te zien dat die ook wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. In overleg met de gemeente is besloten nu te restaureren, zodat de kademuur kan worden hersteld, als onderdeel van het programma Bruggen en Kademuren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938