Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

50 jaar Melkweg: van het verrassingsoptreden van Prince tot het afscheid van Osdorp Posse

17 juli 2020, 09.00 uur · Aangepast 17 juli 2020, 09.17 uur · Door Alex van Schagen

De Melkweg bestaat vandaag 50 jaar! En vanwege dit jubileum zijn we bij AT5 in de archieven gedoken. Vanaf 1992, toen AT5 begon, zijn onze ploegen natuurlijk ook zo nu en dan in het cultuurcentrum aan de Lijnbaansgracht geweest om reportages te maken. 

Op 24 juli 2011 was Amsterdam in rep en roer. Plotseling werd bekend gemaakt dat Prince een verrassingsoptreden zou geven in de Melkweg. En dat ging volgens het ouderwetse wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst-maalt-principe. Honderden Amsterdammers gingen rennend of fietsend naar de Lijnbaansgracht in de hoop nog een kans te maken op een ticket. Er moest wel even 100 euro cash worden afgetikt.

Een dag later was His Royal Badness er nog een keer. Fans stonden daarvoor meer dan 12 uur in de rij en Merel Westrik sprak live in het AT5 Nieuws met ze.

Het afscheidsconcert van Osdorp Posse in september 2009. AT5 was erbij en sprak ook met frontman Def P. na het optreden.

AT5

Robbie Williams stond voor het eerst solo in de Melkweg nadat hij uit boyband Take That was gestapt. We volgden wat bakvissen voor, tijdens en na het concert.

AT5

In 1997 zijn de hoogtedagen van Junkie XL. AT5 is bij een optreden in de Melkweg en spreekt met Tom Holkenborg en zanger Rudeboy.

AT5

 AT5 was in november 1998 bij een concert van Blondie in de Melkweg. Daarna spraken we uitgebreid met zangeres Deborah Harry.

AT5

In december 1998 drumt de Amerikaan DJ Fontana in de Melkweg. Hij was de drummer van Elvis Presley.

AT5

In 2016 overleed Prince. In de Melkweg kwamen fans bij elkaar om hun held te herdenken.

AT5

Eind 2010 is de 15e verjaardag van het Amsterdamse hiphoplabel Topnotch in de Melkweg, met onder andere The Opposites.

AT5

Op 29 oktober 2009 is de laatste show van hiphopduo Pete Philly & Perquisite in een uitverkochte Rabozaal van de Melkweg

AT5

Om het jubileum toch een beetje feestelijk te maken ondanks corona heeft de Melkweg vandaag een groot online feest. Tijdens de marathon wordt 24 uur aan programma uitgezonden met liveoptredens, talks, dans, quizzen en meer. De stream is live vanuit huis te volgen. Wie er allemaal optreden en andere info kun je hier bekijken.

Dit is deel 4 van een serie over de 50-jarige Melkweg. Hieronder de eerste drie verhalen.

 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938