Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente zoekt nieuwe stemlocaties in verband met 1,5 meter afstand

22 juli 2020, 16.46 uur · Aangepast 22 juli 2020, 17.47 uur · Door Redactie

De gemeente moet voor de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021 op zoek naar nieuwe stemlocaties. Dit omdat een deel van de reguliere stembureaus naar verwachting zal afvallen: 1,5 meter afstand houden is daar niet mogelijk.

'Het college spant zich ervoor in dat ook bij de aankomende verkiezing voor iedere stemgerechtigde een stemlocatie op loopafstand beschikbaar blijft en dat de wachttijd bij stembureaus zo minimaal mogelijk is', is te lezen in een brief als antwoord op vragen van D66. Hoeveel locaties afvallen is nog niet bekend.

Risicogroep

Uit een enquête onder het huidige Amsterdamse stembureaupersoneel blijkt verder dat tien procent zich niet beschikbaar stelt als de 1,5 meter afstand op 17 maart nog steeds geldt, met name omdat zij tot de risicogroep behoren. Volgens het college is dat op dit moment geen reden tot zorg. Wanneer er een tekort aan stembureaupersoneel dreigt, zullen namelijk tijdig nieuwe medewerkers worden geworven en opgeleid, aldus het college.

Simulaties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) inventariseert momenteel meerdere scenario’s voor de stemming op 17 maart. Minister Ollongren deelt uiterlijk 1 september de uitkomsten van deze inventarisatie. Daarnaast organiseren de G4-gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) twee simulatiedagen om er achter te komen wat de gevolgen van de 1,5 meter afstand zijn voor het stem- en telproces in het stemlokaal. Hieruit zullen praktische bevindingen volgen over looproutes, de opstelling van het stembureau en de mogelijke inzet van spatschermen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938