Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Pride Week 2020 zonder grachtenparade: 'Maar de regenboogvlag wappert hier iedere dag'

1 augustus 2020, 19.30 uur · Aangepast 1 augustus 2020, 21.16 uur · Door Redactie

Geen grachtenparade en daarom ook geen duizenden mensen langs de kant. Geen festivals, feestjes en andere festiviteiten. Dit jaar vieren we Pride anders dan normaal en volgens sommigen is dat zo erg nog niet.

AT5

'Het is echt zo jammer, maar we zijn nu de Find All Flags tour aan het doen om in ieder geval iets van Pride mee te maken', vertellen twee heren uitgedost in regenboogkleuren. 

Psycholoog Glenn Helberg en Dinah Bons van Trans United waren net aan het dineren na een dag van gesprekken over de alternatieve Pride Week in het concertgebouw. 'Homofobie, afrofobie, transfobie, dat is verboden bij de wet. Maar het is er wel en we staan het eigenlijk toe. Ik wil deze tijd graag gebruiken om dat te laten zien', zegt Helberg.

Quote

'Er is geen plek binnen defensie voor mensen die moeite hebben met de regenboogvlag'

Jaus Müller, defensie

Vanaf het Marineterrein spreek kapitein Jaus Müller, voorzitter van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht over de regenboogvlag op het marineterrein. De vlag hangt er elke dag, niet alleen nu met de Pride. 'Dit is de plek waar we mensen keuren of ze geschikt zijn voor defensie. Als zij moeite hebben met de vlag, kan dat reden voor ons zijn om te zeggen: 'Voor jou is er geen plek binnen defensie.'