Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstratie aangevraagd voor bij De Nieuwe Meer doodgeschoten Bas

10 augustus 2020, 16.16 uur · Aangepast 10 augustus 2020, 21.18 uur · Door Redactie

Bezorgde Amsterdammers hebben een demonstratie aangevraagd bij de gemeente Amsterdam voor de doodgeschoten Bas van Wijk (24). Hij werd zaterdag om het leven gebracht bij De Nieuwe Meer nadat hij de dader zou hebben aangesproken op het stelen van een horloge. 

Het protest is aangevraagd door YouTubekanaal Moet Je Horen TV en zou zondag om 12.00 uur op de Dam moeten plaatsvinden. De gemeente kan voorwaarden aan de demonstratie opleggen zoals het verplicht dragen van mondkapjes. Ook kan de demonstratie worden verhuisd naar een grotere locatie als het te druk dreigt te worden. 

'Geen politiek manifest'

Wat voor demonstratie het moet gaan worden, weten de initiatiefnemers nog niet, meldt de NOS die initiatiefnemer Myra heeft gesproken. 'Ik wist niet of het opgepakt zou worden. Dus wat precies de invulling gaat worden weet ik nog niet, maar het wordt geen politiek manifest. Het heeft namelijk niks met politiek te maken, maar is gewoon gezond verstand.'

De initiatiefnemers maken ook een vergelijking met de Black Lives Matter-protesten. Als het protest vanwege corona op de Dam niet kan, wil Myra naar het College van de Rechten van de Mens uitwijken, zegt ze tegen de NOS. 'Als dat voor een zwarte Amerikaan wel kan, dan kan dat ook voor Bas uit Badhoevedorp.'

Trending

Op sociale media is vandaag de #gerechtigheidvoorBas trending. Ook daar wordt de vergelijking met de protesten voor Black Lives Matter gemaakt. Thierry Baudet van Forum voor Democratie vindt dat er sprake is van een 'oorverdovende stilte', zo stelt hij in een post op Instagram.

Zaterdag werd Bas midden op de dag doodgeschoten door een nog voortvluchtige dader bij het Anton Schleperspad bij De Nieuwe Meer. Op dat moment waren er veel mensen bij de recreatieplas aanwezig. De dader is vermoedelijk tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij heeft een lichte huidskleur, zwarte krullen en een mager postuur.

Vandaag werden bloemen neergelegd op de plek waar het is gebeurd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938