Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema over coronabesmettingen: 'We zijn er nog lang niet'

10 september 2020, 15.00 uur · Aangepast 10 september 2020, 20.17 uur · Door Redactie

De gemeente gaat twee nieuwe teststraten openen. De nieuwe testlocaties komen in Nieuw-West en Zuidoost, vanwege het hoge aantal besmettingen daar. Dat maakte burgemeester Halsema vanmiddag bekend in de gemeenteraad.

AT5

Wanneer de testlocaties worden geopend, kan zorgwethouder Kukenheim nog niet zeggen. Dat hangt af van de landelijke verdeling van labcapaciteit.

Burgemeester Halsema zei verder dat het aantal testen bij de GGD van 700 in juni, gestegen is naar 2700 per dag op dit moment. Maar de capaciteit van laboratoria is dus het volgende probleem, aangezien dit iets is wat landelijke verdeeld wordt. Het doel om binnen 48 uur het resultaat van een test te kunnen geven wordt nu nog wel gehaald, aldus de burgemeester.

Quote

'Dit najaar eerder rekening houden met sterke stijging van aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dan met een daling'

burgemeester halsema

Het aantal besmettingen is volgens Halsema 'stabiel hoog'. De ziekenhuisopnames blijven achter met minder dan één per dag, maar: 'We zijn er echt nog lang niet, we houden voor het najaar eerder rekening met een sterke stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dan met een daling.'

Teststraten overbelast

Eerder op de dag meldde de landelijke GGD al dat 86 van de 100 teststraten in Nederland op dit moment overbelast zijn, waaronder die in Amsterdam. Zo zijn de vier Amsterdamse coronatestlocaties zo goed als volgeboekt. Een afspraak maken voor een coronatest is nog wel mogelijk. Doordat het probleem niet alleen in Amsterdam speelt, is het ook geen optie om uit te wijken naar een andere plaats of gemeente.

Wanneer de twee nieuwe teststraten open gaan is dus nog even de vraag. Op dit moment zijn coronatests mogelijk in de RAI in Zuid, het voormalig Slotervaartziekenhuis in Nieuw West, het Atalmedial in Noord en het Atalmedial in Zuidoost.

Leraren

Een gevolg van de drukte bij de teststraten is dat scholen met de handen in het haar zitten. Als ze niet snel weten of een leraar corona heeft, moeten ze namelijk de deuren sluiten. De raad wil dan ook dat de burgemeester er in Den Haag op aandringt dat leraren voorrang krijgen. 'Dat begrijp ik', zegt Halsema. 'Alleen bij schaarste is het effect ervan dat de wachttijden voor anderen echt te lang kunnen gaan worden.

En dus zal de burgemeester liever wachten op meer test- en laboratoriumcapaciteit, zodat iedereen snel aan bod komt. 'De burgemeester kan er niet alles aan doen, zij moet het ook maar doen met de testcapaciteit die landelijk ingekocht is, dat snap ik wel', toont Erik Flentge (SP) zich begripvol. 'Maar ik blijf ook wel zoeken naar manieren en ik ben er ook nog niet helemaal klaar mee, omdat ik ook echt wel vind dat de roep van de leraren en de schooldirecteuren terecht is.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938