Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Verdachten moord Wiersum ontkennen: 'Beschuldigingen zijn alleen gebaseerd op de naam Taghi'

21 september 2020, 19.10 uur · Aangepast 22 september 2020, 09.03 uur · Door Redactie

'Ik heb meneer Wiersum helemaal niet vermoord. Ik ben totaal niet betrokken.' Met die woorden richtte Moreno B. (32) zich vandaag voor het eerst tot de rechtbank. Ook zijn twee medeverdachten blijven erbij niets met de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum te maken te hebben. 

AT5

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat naast Moreno B. ook Giërmo B. en Anouar T. betrokken zijn geweest bij de moord. De eerste twee verdachten behoren volgens justitie tot de uitvoerders, het OM rekent Anouar T. tot een groep voorverkenners. De drie mannen stonden vandaag voor het eerst gezamenlijk voor de rechter in het extra beveiligde Justitieel Complex op Schiphol. 

Moreno B. zou volgens het OM op 18 september vorig jaar samen met Giërmo B. op Imstenrade in Buitenveldert zijn geweest om Wiersum om het leven te brengen. Na de moordaanslag verspreidde de politie al snel een signalement van de schutter. Die zou volgens getuigen tussen de 16 en 20 jaar oud zijn geweest met een slank postuur. De politie stelde de leeftijd later bij naar 20-25 jaar. 'Cliënt valt niet in die leeftijdscategorie', zegt Roethof over de 32-jarige Moreno B.
Quote

'Men was op zoek was naar iemand met een tenger, smal postuur. Mijn cliënt is dubbel gespierd'

ADvocaat gerald Roethof

'Heel belangrijk is dat men op zoek was naar iemand met een tenger, smal postuur. Mijn cliënt is dubbel gespierd. Hij is een enorm breed persoon. Als je alleen daar naar kijkt dan moet je al zeggen: dit klopt niet.'  Ook de compositietekening die de politie op basis van verschillende getuigenverklaringen van de schutter liet maken, komt volgens de advocaat van B. totaal niet overeen. 'Zet die tekening naast mijn cliënt en je ziet twee totaal verschillende personen. Hij kan dus, op basis van wat je daar ziet, de schutter onmogelijk zijn.'

Advocaat Gerald Roethof staat verdachte Moreno B. bij
Het Openbaar Ministerie erkent dat de leeftijd niet overeenkomt met de getuigenverklaringen, maar is er toch zeker van dat Moreno B. betrokken is geweest. 'Het blijft natuurlijk heel erg subjectief wat mensen zien, maar wij denken echt dat de mensen die vastzitten, betrokken zijn geweest bij de moord op Derk Wiersum', zegt persofficier van justitie Justine Asbroek. 

Ze refereert aan de sporen die zijn gevonden door de recherche. Naast digitale sporen is in de vluchtauto die bij de moord werd gebruikt - een witte Opel Combo - DNA gevonden van zowel Moreno B. als Giërmo B.. In het voertuig zijn ook bloedsporen van Wiersum aangetroffen. 
De witte Opel Combo die als vluchtauto werd gebruikt
'Ik denk dat hij op enig moment in die auto heeft gezeten,  ja. Net zoals 21 anderen', reageert zijn advocaat Gerald Roethof, die doelt op een veelvoud aan DNA-sporen die in het voertuig zijn aangetroffen. Roethof stelt dat het DNA-spoor niets zegt over het moment waarop B. in de Combo zou hebben gezeten. 'Het is niet zo dat je aan DNA een tijdstip kan koppelen wanneer het ergens terechtgekomen is.'

Het OM ziet in Moreno B. en Giërmo B. dus de uitvoerders van de moord. De derde verdachte, Anouar T., zou volgens justitie behoren tot de groep voorverkenners. Hij zegt niets met de liquidatie te maken te hebben. 'Er is geen enkel bewijs dat ik iemand opdracht heb gegeven om Wiersum wat aan te doen. Er is geen enkel bewijs dat ik iemand de opdracht heb gegeven om Wiersum te observeren', stelt hij vandaag.
Quote

'Al de ongefundeerde beschuldigingen zijn enkel en alleen gebaseerd op de naam Taghi en niet op bewijs'

Verdachte Anouar T.
Het OM zegt dat de recherche Anouar T. in 2019 al in de gaten hield in verband met een ander onderzoek. 'Er is een inkijkoperatie geweest en de politie heeft een aantal auto's gevonden in een bepaalde loods die Anouar T. huurde onder een valse  naam. Uiteindelijk is één van die auto's betrokken geweest bij een voorverkenning van de moord op Derk Wiersum, bleek achteraf.'

'En daarnaast is het ook zo dat in een geheim opgenomen gesprek hij heeft opgemerkt dat hij even uit de lucht moest, omdat hij werd gezocht in verband met de moord op Wiersum', aldus Asbroek. 

Anouar is een neef van Ridouan Taghi., de hoofdverdachte in de zaak waarin Derk Wiersum optrad als advocaat van kroongetuige Nabil B. 'Haal mijn naam uit het dossier en heel het aangevoerde scenario valt uit elkaar. Hiermee kan men gerust de conclusie trekken dat al de ongefundeerde beschuldigingen enkel en alleen gebaseerd zijn op de naam Taghi en niet op bewijs. Aangezien er helemaal geen bewijs is om iets op te baseren.'
Quote

'Over de opdrachtgever van deze moord hebben wij op dit moment helemaal geen aanwijzingen'

justine asbroek, persofficier van Justitie
Alom wordt aangenomen dat er een link is tussen de rol van Wiersum als raadsman van de kroongetuige in het proces tegen Ridouan Taghi en zijn dood, vorig jaar september. Maar Ridouan Taghi is geen verdachte in deze zaak. 'Over de opdrachtgever van deze moord hebben wij op dit moment helemaal geen aanwijzingen. Er wordt volop onderzoek gedaan naar dit heftige incident, maar op dit moment kunnen we geen uitspraken doen wie daarvoor verantwoordelijk is in de zin van opdrachtgever. Het kan zijn dat wij op enig moment nog met nadere aanvullingen komen.'


De drie verdachten van de moord op Derk Wiersum blijven voorlopig vastzitten. De zaak gaat in december verder en zal niet eerder dan april volgend jaar inhoudelijk behandeld worden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938