Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sobere herdenking Bijlmerramp in verband met corona

4 oktober 2020, 09.03 uur
Door Redactie · Foto: AT5

Vanavond om 18.35 uur is het precies 28 jaar geleden dat een vrachtvliegtuig van El Al neerstortte op de flats Goeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmer. Ook dit jaar wordt er stilgestaan bij de ramp die aan 43 mensen het leven kostte, maar de herdenking is zeer bescheiden in omvang vanwege de coronacrisis.

Het bestuur van de stichting Beheer het Groeiend Monument vraagt nabestaanden, bewoners en andere betrokkenen en belangstellenden om de slachtoffers dit jaar op een eigen wijze te herdenken.

Wie stil wil staan bij de ramp wordt opgeroepen niet om 18.35 uur naar de herdenkingsplek te komen, maar gedurende de dag het monument te bezoeken en bloemen te leggen, zodat drukte vermeden wordt. 

Om 18.35 uur zal het bestuur van de stichting met enkele personen bij de ‘Boom die alles zag’ één minuut stilte houden om de slachtoffers te herdenken en daarna kransen en bloemen leggen.

Terugblik

De ramp met de El Al-Boeing staat nabestaanden en toenmalige Bijlmerbewoners nog scherp op het netvlies, en het gemis van geliefden en vrienden is nog altijd groot. In 2017, precies 25 jaar na de ramp, sprak AT5  uitgebreid met buurtbewoners en nabestaanden.

Ook voor veel hulpverleners was 4 oktober 1992 een traumatische ervaring. Met agenten, forensisch specialisten en leidinggevenden van het Amsterdamse politiekorps blikten we ook terug op die fatale avond en de moeizame zoektocht naar stoffelijke overschotten.