Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Buurt verdeeld over knip in de De Clercqstraat: 'Vreselijk, hoe moet je dan de stad in?'

9 oktober 2020, 19.30 uur · Aangepast 10 oktober 2020, 12.31 uur · Door Redactie

Het wordt voor automobilisten straks onmogelijk om vanaf de De Clercqstraat het centrum in te rijden. Bij de brug ter hoogte van de Da Costakade zet de gemeente namelijk een 'knip'.

Het gaat om een proef, die op 9 november begint en op 17 januari eindigt. Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) liet gisteren weten dat de de De Clercqstraat, Jan Evertsenstraat en een deel van de Admiraal de Ruijterweg opnieuw ingericht worden. Er zou nu met name te weinig plek zijn voor fietsers. De proef moet laten zien of het aantal auto's naar beneden gaat en de straten verbouwd kunnen worden tot een zogenoemde fietsstraat. 

Er zou in de straten nu te weinig ruimte zijn voor fietsers.

Automobilisten reageren vandaag niet enthousiast. 'Dat vind ik vreselijk. Wat moeten we dan? Hoe moet je anders in de stad komen?' Buurtbewoners zijn minder negatief, ook omdat ze vaak zelf geen auto hebben. 'Ik denk dat we best wel wat plekken in Amsterdam kunnen gebruiken waar minder verkeer is. Ik denk wel dat het op andere punten in Amsterdam drukker gaat worden', zegt een van hen.

Ondernemers geven al jaren aan dat ze willen dat de drie straten een andere indeling krijgen. 'Ik kijk heel erg uit naar een wat rustigere straat qua verkeer', vertelt winkelier Nathalie Zoeteweij. 'En ook lijkt het me heel erg fijn dat de stoepen wat breder worden, dat het fietspad een beetje verlegd wordt, waardoor we veel meer ruimte krijgen en het ook een wat gezelligere straat gaat worden.'

Quote

'Ik kijk heel erg uit naar een wat rustigere straat qua verkeer'

Nathalie Zoeteweij, winkelier

Het is niet de eerste straat die wordt opgeknipt. Het gebeurde onder meer op de Prins Hendrikkade voor het Centraal Station en het Muntplein, ook zal er vanaf 15 maart niet meer door de Weesperstraat naar het centrum gereden kunnen worden. 

'Als bedrijf zijnde rijden we continu door Amsterdam heen', vertelt een schoorsteenveger. 'Ik ben heel veel werkzaam hier. Als er weer een weg opgeknipt wordt rijden we om en kost dat gewoon tijd.' Een fietser heeft minder moeite met de maatregelen: 'De auto is wat mij betreft sowieso als vervoermiddel op zijn retour. Dat gaat over vijftig jaar niet meer. Weg ermee, zou ik zeggen.'

Wat er precies met de drie straten gaat gebeuren gaat de gemeente tijdens en na de proef bedenken. Ook volgt er een 'intensief participatietraject' met bewoners en ondernemers. In de tweede helft van volgend jaar moet het plan af zijn en moet de gemeenteraad zich erover buigen. 

Omrijden

Automobilisten die tijdens de proef de binnenstad in willen en vanaf West komen, kunnen bij de Bilderdijkstraat links- of rechtsaf. Overigens verwacht de gemeente dat de meeste automobilisten dat niet doen, omdat ze liever op een eerder moment de hoofdwegen zouden gebruiken. Verkeer vanuit het centrum wordt de Nassaukade opgestuurd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938