Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huizenprijzen Amsterdam blijven stijgen ondanks coronacrisis

15 oktober 2020, 08.26 uur · Aangepast 15 oktober 2020, 10.59 uur · Door Redactie

De prijzen van koopwoningen in de stad zijn in het afgelopen kwartaal met 9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Voor een Amsterdamse woning werd gemiddeld 482.165 euro betaald, wat uitkomt op 5.811 euro per vierkante meter.

AT5 / Luuk Koenen

De stijging van 9 procent is een gemiddelde, er zijn grote verschillen tussen de stadsdelen, zo blijkt uit cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). De prijzen in Noord stegen bijvoorbeeld met 18 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Nieuw-West was die stijging zelfs bijna 20 procent. De gemiddelde verkoopprijs van woningen in stadsdeel Centrum daalde juist met 7 procent.

Ten opzichte van het vorige kwartaal is de gemiddelde transactieprijs van een woning in de stad wel iets gedaald. Maar dat is te verklaren door de zomervakantie die altijd voor een dip zorgt.

Meer woningen verkocht

Opvallend is dat er steeds meer woningen in de stad te koop aangeboden en verkocht worden. MVA-makelaars verkochten 16 procent meer woningen dan een kwartaal eerder en 18,5 procent meer dan in dezelfde periode van het vorige jaar.

Volgens Jerry Wijnen van de MVA komt dat onder andere door expats die door de coronacrisis terugkeren naar het land van herkomst. 'Maar de oorzaak kan ook gezocht worden in beleggers die huurwoningen in het hogere segment weer verkopen, mensen die vanwege de coronacrisis ervoor kiezen buiten de stad te gaan wonen en Airbnb woningen die verkocht worden.' 

Huurprijzen dalen

Vandaag kwamen ook nieuwe cijfers naar buiten over huurwoningen in de stad. De gemiddelde prijs van een huurwoning in de Amsterdamse vrije sector was in het afgelopen kwartaal 5,9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In West gingen de prijzen met 9 procent flink omlaag.

Maar ook in andere stadsdelen daalden de huren, meldt Pararius, een van de grootste sites waarop huurwoningen worden aangeboden.

Prijsstijging in Zuidoost en Oost

In het duurste stadsdeel, Centrum, daalden de huren in de vrije sector met 8,4 procent naar een vierkante meterprijs van 23,70 euro per maand. Een jaar eerder was dat nog 25,86 euro. Het gaat dan om vrijgekomen huurwoningen. Zuidoost en Oost zijn de enige stadsdelen waar de huren stegen, met respectievelijk 2 en 0,5 procent.

Landelijk gezien zijn de huurprijzen voor het eerst in zes jaar gedaald. Gemiddeld werd er voor een vierkante meter 16,56 betaald en dat is 0,4 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van het vorig jaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938