Stad

NL
V

Geen straf voor opgepakte klimaatactivisten

23 oktober 2020, 19.10 uur · Door Redactie

Zeven klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die deze maand voor de rechter moesten komen vanwege onder meer de blokkade van de Stadhouderskade en de Blauwbrug vorig jaar, krijgen geen straf.

Dat heeft de kantonrechter gisteren geoordeeld. De activisten werden in oktober 2019 opgepakt tijdens de twee demonstraties en tijdens een demonstratie op de Gustav Mahlerlaan.

Te lang vastgehouden

In drie zaken was de strafrechtelijke vervolging volgens de kantonrechter 'in strijd is met de beginselen van een goede procesorde'. Sommigen van de verdachten waren onder meer te lang vastgehouden. Ook ontbrak een proces-verbaal van aanhouding van de drie.

In de andere vier zaken was er wel een proces-verbaal opgemaakt. Uit de bewijsmiddelen kon echter niet duidelijk worden afgeleid dat de verschillende demonstraties in opdracht van de burgemeester waren beëindigd. De kantonrechter kon dan ook niet vaststellen dat aan de wettelijke eisen is voldaan om over te kunnen gaan tot beëindiging van de demonstraties.

Onvoldoende bewijs

Ook kon niet worden vastgesteld dat deze verdachten bij de groep demonstranten hoorden die geen gehoor gaf aan bevelen van de politie. Daarmee was er in deze zaken onvoldoende bewijs en werden de verdachten vrijgesproken.

De burgemeester mocht, ondanks dat demonstreren door de kantonrechter als een fundamenteel recht  wordt gezien, het demonstratierecht wel beperken. Dat mocht vanwege het belang van onder meer de openbare veiligheid en het voorkomen van wanorde. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938