Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder verbaasd over Haagse motie tegen strenge energie-eisen Amsterdamse nieuwbouw

5 november 2020, 18.57 uur · Aangepast 5 november 2020, 19.40 uur · Door Redactie

De strenge energie-eisen die Amsterdam stelt aan haar nieuwbouwwoningen en panden staan ter discussie. Dat is het gevolg van een motie die twee dagen terug werd aangenomen in de Tweede Kamer. In die motie wordt de regering verzocht om een eind te maken aan het Amsterdamse 'experiment' met de extra energie-eisen, met als doel de bouw van nieuwe woningen te stimuleren.

De motie werd ingediend door de Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Julius Terpstra (CDA). Volgens hen zorgen de bovenwettelijke energie-eisen ervoor dat 'een enkel groot bouwplan meer rondrekent en het woningtekort oploopt' in de stad.

Quote

'Ik sta er echt enorm van te kijken waarom de Tweede Kamer zich met een specifiek bouwbesluit van Amsterdam bemoeit'

Marieke van Doorninck, wethouder duurzaamheid

Maar dat is onzin volgens Duurzaamheid-wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks). 'Ik sta er echt enorm van te kijken waarom de Tweede Kamer zich met een specifiek bouwbesluit van Amsterdam bemoeit, daarmee ga je echt wel heel erg rommelen in het huis van Thorbecke.' Volgens haar heeft Amsterdam juist hele goede ervaringen met ontwikkelaars wanneer het gaat om die strenge eisen. 'Het heeft nog nooit tot problemen geleid bij bouwers.'

Klimaatdoelen Amsterdam

De strengere Amsterdamse EPC-norm, zoals de energie-eisen eigenlijk heten, is mede het gevolg van de klimaatambities die het huidige college van burgemeester en wethouders heeft. Zo staat in het coalitieakkoord dat Amsterdam over tien jaar 55 procent minder CO2 wil uitstoten dan dat het geval was in 1990. Landelijk gezien ligt dat percentage op 49 procent. Ook wil het stadsbestuur dat Amsterdam tien jaar eerder van het gas af gaat dan de rest van het land.

VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé, die al eerder haar zorgen uitsprak over de hogere Amsterdamse duurzaamheidseisen aan nieuwbouw, heeft gisteren vragen aan de wethouder gesteld. Zij wil onder andere weten wat de wethouder met de inhoud van de motie gaat doen. Ook vraagt ze zich af of de energie-eisen van lopende aanbestedingen voor nieuwbouwprojecten worden aangepast naar de landelijke standaard.

'Crisisbouw'

'We gaan nu bekijken hoe we hier het beste op kunnen gaan reageren', zegt Van Doorninck tegen AT5. 'Als je in een crisis door wil bouwen en je gaat daarmee enorm tornen aan je kwaliteitseisen, dan krijg je crisisbouw en dan krijg je woningen en panden die niet toekomstbestendig zijn.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938