Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD verbaasd over eisen nieuwe woningen: 'Lees en huiver'

13 oktober 2019, 08.53 uur · Aangepast 13 oktober 2019, 10.39 uur

VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé reageert verbaasd op de eisen waaraan nieuwe woningen in Sloterdijk moeten voldoen. Zo moet er 'natuurinclusief' gebouwd worden en moet een kwart van de inpandige parkeerplaatsen voor elektrische auto's zijn.

Het gaat om het project Sloterdijk I Zuid. Dat is nu nog een bedrijventerrein, maar er moeten ook woningen worden gebouwd. Ontwikkelaars kunnen daar later met plannen voor komen.

Lees ook: Raadsleden botsen over bouw-waarschuwing projectontwikkelaars

Massaal weglopen
Die plannen moeten aan verschillende eisen voldoen. Naoum Néhmé heeft 27 van die eisen op Twitter geplaatst. 'Lees en huiver', schrijft ze. 'Zoveel gemeentelijke eisen stelt Amsterdam bij nieuwbouw. Niet vreemd dat investeerders massaal weglopen toch?'

In een ander document wordt meer uitleg gegeven over de eis om natuurinclusief te bouwen. 'Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld; neststenen voor huismussen, gierzwaluwen en spreeuwen, (inbouw)kasten voor vleermuizen, maar ook aan een slimme aanleg van groen en water en de keuze voor bloemen', schrijft de gemeente.

Lees ook: Tienduizend woningen extra rond Sloterdijk

Parkeergarages
Geparkeerde auto's, fietsen en scooters mogen niet meer op straat staan, maar moeten in parkeergarages worden neergezet. Er wordt uitgegaan van 0,2 auto per woning. De parkeerplaatsen die in eerste instantie niet geschikt voor elektrische auto's zijn, moeten er wel op 'voorbereid' zijn. 

De nieuwe wijk moet in 2020 twintig procent minder energie verbruiken ten opzichte van 2013. Ook moet er en CO2-reductie van meer dan 85 procent in 2050 (ten opzichte van 1990) zijn, zoals afgesproken is in het Klimaatakkoord van Parijs.

Lees ook: Amsterdam bouwt steeds minder parkeerplekken

De gemeenteraad moet eind dit jaar op de plannen reageren. De bouw van de woningen kan volgens de gemeente starten in de zomer van 2021.