Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Gemeente kondigt breed herstelplan aan voor cultuursector

1 december 2020, 20.35 uur · Aangepast 1 december 2020, 20.50 uur · Door Redactie

De gemeente heeft een breed herstelplan aangekondigd voor de cultuursector in de stad. Het herstelplan 2021 moet meehelpen aan het behoud van banen, het aanmoedigen van cultuurbezoek en het geven van ruimte aan de sector om zich aan te passen aan de coronamaatregelen.

Igor Roelofsen/Twycer - Igor Roelofsen/Twycer

Het gaat om het tweede steunpakket voor de cultuursector. Eerder werd uit de gemeentelijke noodkas van 50 miljoen 17 miljoen euro vrijgemaakt om een deel van de verliezen te compenseren waar culturele instellingen vanwege de coronacrisis mee te maken krijgen.

Tot nu toe hebben 62 instellingen een extra bijdrage kunnen krijgen van in totaal 11,3 miljoen euro. Het overgebleven bedrag van 5,7 miljoen gaat mee naar 2021 en wordt onderdeel van het herstelplan voor volgend jaar. Dit wordt een aanvulling op het budget van 15,7 miljoen euro dat vanuit het Rijk voor de Amsterdamse cultuursector vrijkomt.

De gemeente hoopt met het resterende bedrag uit de noodkas en de financiële bijdrage van het Rijk de ergste nood in de cultuursector te verlichten, maar schrijft er direct bij dat dit niet genoeg zal zijn om iedereen te helpen. 'Amsterdam blijft het gesprek voeren met het Rijk en de provincie voor extra steun.'