Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Coronamaatregelen feestdagen: 3 gasten thuis blijft de norm, mogelijk extra maatregelen

8 december 2020, 19.48 uur · Aangepast 8 december 2020, 23.05 uur · Door Redactie

De maximale groepsgrootte tijdens de feestdagen blijft hetzelfde. Ook komen er geen versoepelingen voor de horeca. Dat bleek tijdens de persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge.

Wie thuis visite wil ontvangen, moet het houden op drie gasten per dag. Eerder werd gehoopt dat deze groepsgrootte voor de feestdagen kon worden verhoogd, maar door de toename in positieve besmettingen is dat niet meer mogelijk.

Horeca blijft dicht

Ook is er geen ruimte voor de horeca om open te gaan tijdens de feestdagen en blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. Er komen mogelijk extra maatregelen tijdens kerst, mochten de positieve besmettingen toenemen, maar dat is vooralsnog niet het geval. 

‘We hadden op meer gehoopt. Drie weken geleden leek het reëel dat er meer kon gebeuren, maar het gaat echt niet goed’, verklaart Rutte. ‘We hoopten in half december op 10 IC-opnames per dag, maar we zitten nu op meer dan het dubbele.’

De verwachting is dat ook de druk op ziekenhuizen in de komende week weer toeneemt. 

Extra steun

Wel komt er morgen meer informatie over extra steunpakketten voor restaurants en cafés. Ook worden er proeven gedaan en gezocht naar mogelijkheden voor bepaalde sectoren. Zoals theatervoorstellingen met meer publiek en voetbalwedstrijden met supporters.

Voor jongeren wordt er gekeken naar speciale activiteiten. Dit gebeurt in samenwerking met gemeenten. 

Quote

"Haal kerstdiners af bij je favoriete restaurant"

Minister-president rutte

Vaccins

Minister De Jonge verklaart dat het zorgpersoneel eerst gevaccineerd zal worden. Daarna kwetsbare groepen zoals 60+'ers en risicogroepen. Pas daarna komen anderen in de samenleving aan bod. 

'De eerste vaccins zijn in januari. We moeten waken voor een we-zijn-er-bijna-stemming. Het is nog een weg voordat we allemaal gevaccineerd zijn', aldus De Jonge. 

Toename besmettingen

Vandaag werden er 318 nieuwe positieve besmettingen vastgesteld in Amsterdam. Dat is een toename van 98 ten opzichte van maandag.

Het totaal aantal positieve gevallen in Amsterdam is gestegen naar 42.089. Daarmee blijft Amsterdam de grootste brandhaard van het land, gevolgd door Rotterdam (35.830) en Den Haag (23.186). 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938