Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tariefverhoging tweede parkeervergunning blijkt fors: 'Heel heavy'

30 december 2020, 19.59 uur · Aangepast 30 december 2020, 22.43 uur · Door Redactie

Amsterdammers met een auto hebben deze week van de gemeente te horen gekregen hoeveel ze volgend jaar voor hun parkeervergunning moeten betalen. Wie twee auto's heeft gaat, zoals eerder dit jaar al werd aangekondigd, meer betalen. De stijging blijkt fors te zijn. 

Een bewoner van stadsdeel Zuid kreeg gisteren een mail van de gemeente met de volgende zin: 'ook het tarief van de tweede bewonersvergunning wordt verhoogd'. Uit de link in de mail bleek dat hij voor de tweede parkeervergunning straks 351 euro per halfjaar moet betalen. In 2020 was dat nog 209 euro per halfjaar. 'Een dikke stijging dus', concludeert de Amsterdammer.

68 procent

Ook in andere gebieden gaat de tweede parkeervergunning zo'n 68 procent meer kosten. Zo was dat tarief in Nieuw-West 76 euro en wordt het 127 euro. In een aantal gebieden in Oost en West was het tarief ook 209 euro en wordt het ook 351 euro. In Zuidoost kost een tweede parkeervergunning volgend jaar 86 euro per halfjaar in plaats van 51 euro per halfjaar.

In september presenteerden coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP verschillende bezuinigingsplannen, waaronder het verhogen van het tarief van de tweede parkeervergunning. PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki zei dat er aan 'de sterkste schouders' een bijdrage wordt gevraagd. De bezuinigingen zouden nodig zijn om de stad 'duurzaam en sociaal' uit de coronacrisis te helpen. 

Bijna wegdoen

'Dit bericht heb ik inderdaad destijds wel gelezen', reageert de autobezitter uit Zuid. 'Maar dan is de stijging in verhouding met eerdere jaren wel heel heavy. Ik vind hem eigenlijk een beetje te heftig omdat het vrij onaangekondigd in een mail wordt aangegeven. Je zou bijna je auto wegdoen. Misschien is dat ook wat ze willen.' 

De nieuwe tarieven gaan vanaf 1 maart in. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938