Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners De Pijp vrezen voor minder bezoek door uitbreiding betaald parkeren

2 september 2020, 17.47 uur · Aangepast 2 september 2020, 18.26 uur · Door Redactie

Het plan om betaald parkeren op zondag in De Pijp in te voeren zorgt voor verontwaardigde reacties van bewoners en ondernemers. Ze vrezen dat veel mensen de wijk links zullen laten liggen.

Vanochtend gaven coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP een persconferentie over de bezuinigingsmaatregelen die ze hebben genomen. Die waren nodig omdat er door de coronacrisis een groot gat in de begroting is ontstaan. 

Parkeren in De Pijp kost van maandag tot en met zaterdag zes euro per uur, als het aan de coalitie ligt wordt er op zondag dus straks ook betaald. 'Je durft niemand meer uit te nodigen', reageert een bewoner. 'Laat ze maar ophouden. Er komt genoeg geld via het parkeren binnen.' Ook een ander denkt dat er minder of zelfs geen bezoek meer gaat komen. 'Een paar uurtjes is zo 25 euro. Daar kun je wat anders mee doen.'

Quote

'Ik denk dat ik op zondag minder mensen zal zien de volgende keer'

eigenaar koffiehuis

De eigenaar van een koffiehuis aan de Tweede van der Helststraat zegt dat het op zondag nu, vanwege het gratis parkeren, juist het drukst is. 'Ik denk dat ik minder mensen zal zien de volgende keer.' Hij zegt verder dat de kosten voor de huur en energie ook al telkens stijgen, maar dat hij zijn eigen prijzen niet omhoog kan laten gaan omdat dat hem klanten kost.

De coalitie wil ook dat de OZB omhoog gaat. Meerdere oppositiepartijen spraken zich uit tegen het verhogen van de lasten van de Amsterdammers, ze vrezen dat de stad hierdoor op termijn onbetaalbaar wordt. Ook op straat leeft dat gevoel. 

Quote

'Mensen uit het buitenland die bij Netflix werken die kunnen tweeduizend of drieduizend euro huur betalen'

bewoner de pijp

'Alles wordt hier verkocht en allemaal mensen uit het buitenland wonen hier', zegt een bewoner. 'En die kunnen natuurlijk grif betalen. Mensen die bij Netflix werken, die kunnen zo tweeduizend of drieduizend euro betalen voor 28 vierkante meter. En dat zijn woningen die eigenlijk voor onze jongeren zouden moeten zijn. Dus er wordt heel wat door onze neus geboord. En dat vind ik echt jammer.'

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma er tijdens de persconferentie op dat er op meer plekken in de stad op zondag al betaald moet worden. Ook zei ze dat er bezoekersregelingen zijn waardoor bezoek tegen een lager tarief kan parkeren. Volgens haar is de keuze hierdoor 'verdedigbaar'. Verder zei de coalitie dat de parkeerdruk er op zondag 'enorm' is.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938