Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dickey krijgt als eerste verpleeghuismedewerker coronavaccin: 'Ontzettend blij dat ik het krijg'

10 januari 2021, 20.29 uur · Aangepast 11 januari 2021, 07.04 uur · Door Redactie

De GGD start maandag met het vaccineren van personeel van verpleeghuizen. Amsta-verpleegkundige Dickey Heerkens krijgt morgenochtend de eerste prik. 'Misschien krijg ik wel twee hoorntjes uit mijn hoofd, maar dat is dan ook best bijzonder', zegt hij gekscherend.

Heerkens, werkend in het Sarphatihuis in Oost, kijkt uit naar de vaccinatie. 'Ik weet dat het vaccin niet beschermt om de ziekte niet over te dragen, maar ik weet voor mijzelf dat ik een veel minder grote kans heb om ziek te worden waardoor ik veel betere zorg kan blijven leveren.'

Die zorg veranderde de laatste maanden drastisch. Vooral het verminderde persoonlijke contact met de bewoners van het verpleeghuis viel hem zwaar. 'Het werd heel erg onpersoonlijk. Het leek soms wel alsof we een soort bedrijf waren. Er zijn best veel mensen overleden en het werk ging gewoon maar door.'

De periode was niet alleen zwaar voor het personeel, maar zeer zeker ook voor de bewoners van het verpleeghuis. 'Een hele hoop bewoners zijn depressief geworden en zitten in een hele kleine cirkel. Dat is best wel pijnlijk om te zien.' Vanaf februari worden ook de bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd.

Afgelopen woensdag werd het eerste coronavaccin in Amsterdam toegediend. IC-verpleegkundige Carol Verdonk van het Amsterdam UMC ontving toen het vaccin.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938