Start van hoofdcontent

Stad

nl

Agenten gaan 'intensief' handhaven op eerste dagen van avondklok

20 januari 2021, 21.37 uur · Aangepast 20 januari 2021, 21.51 uur · Door Redactie

Mocht de avondklok dit weekend inderdaad voor het eerst ingaan, dan zal er extra politie worden ingezet. Dat zei burgemeester Femke Halsema vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Opvallend is dat de gemeentelijke handhavers geen boetes mogen geven. 

De Veiligheidsregio zal de landelijke werkwijze volgen. 'De eerste dagen zullen er intensieve statische en dynamische controles plaatsvinden, met extra politie op straat', zei Halsema. 'Wij achten dat noodzakelijk. We kunnen dat alleen kortstondig inzetten.' Later moet er meer 'meldingsgericht' gehandeld worden. 

Meteen boetes

Er worden, zoals premier Mark Rutte vanmiddag tijdens zijn persconferentie zei, meteen boetes gegeven bij overtredingen. Volgens Halsema is het belangrijk dat er in alle gemeentes hetzelfde wordt gehandeld, omdat er anders een verschuivingseffect kan plaatsvinden.

Mogelijk worden er hosts en straatcoaches ingezet om mensen in de avond en nacht aan te spreken en te informeren. Ook kunnen ze een 'signalerende rol' hebben. Datzelfde geldt voor de boa's, die geen bevoegdheid hebben om te beboeten maar de politie wel zouden kunnen helpen door tips door te zetten.

Geen oordeel

Een meerderheid van de gemeenteraad sprak zich via een motie uit tegen de avondklok. Halsema wilde niet over de avondklok, die als de Tweede Kamer akkoord gaat van 20.30 uur tot 4.30 uur zal gelden, oordelen. Ze wilde de boodschap wel doorgeven, maar zei ook dat ze dan duidelijk zou zeggen dat het om de mening van de meerderheid van de raadsleden ging. 

Wel zei ze zorgen te hebben over de sociale effecten, de handhaving en de maatschappelijke onrust. De invoering van de avondklok wordt volgens Halsema de komende dagen nog verder 'uitgebreid' voorbereid. Ook begint de gemeente een communicatiecampagne, met onder meer een video in acht talen.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938