Start van hoofdcontent

Politiek

nl

1.383 Amsterdammers melden zich bij Belastingdienst voor herstel na Toeslagenaffaire

3 februari 2021, 17.42 uur · Aangepast 3 februari 2021, 17.59 uur · Door Redactie

Bijna 1.400 Amsterdammers die de dupe zijn geworden van onterechte
fraudeverdenkingen en invorderingen van de Belastingdienst hebben zich inmiddels bij die dienst gemeld. Wethouder Moorman (PvdA) schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad.

Wethouder Moorman (Schulden)

Naar schatting zijn zo'n 1.700 Amsterdammers de dupe geworden van wat de Toeslagenaffaire is komen te heten. Onlangs werd bekend dat slachtoffers kunnen rekenen op een compensatie van de overheid van 30 duizend euro. Daarnaast schrappen overheidsinstanties de schulden die slachtoffers bij die instanties hebben.

Eenmalig machtigingsbesluit

Ook de gemeente Amsterdam wil die schulden kwijtschelden, maar daarvoor moet de gemeente wel weten om welke mensen het gaat. En daar ligt een probleem, want vanwege de privacy van de betreffende slachtoffers mag de Belastingdienst de gegevens niet zomaar met de gemeente delen. Met een eenmalig machtigingsbesluit vanuit Den Haag om dat toch te kunnen doen, werd gisteren door het stadsbestuur ingestemd.

Met de verkregen gegevens mag de gemeente alleen een neutraal aanbod doen voor ondersteuning van het betreffende slachtoffer. Wil het slachtoffer die ondersteuning niet dan moeten de persoonsgegevens door de gemeente direct vernietigd worden. De gemeente mag niet kijken of de betreffende persoon vorderingen van de gemeente open heeft staan.

'Nieuwe grenzen'

'Het college is natuurlijk blij dat we eindelijk actief contact op kunnen nemen met ouders, maar loopt met deze beperkingen weer tegen nieuwe grenzen aan', schrijft Moorman in de brief. Volgens haar is het goed mogelijk dat de gemeente door de beperkte contactmogelijkheid met getroffen ouders, toch ongewenst invorderingen doet bij slachtoffers.

Het stadsbestuur wil dat er in Den Haag maatregelen genomen worden zodat de gemeente wel de informatie mag inzien en zo pro-actief gemeentelijke schulden en vorderingen bij de slachtoffers kan wegstrepen. Volgens Moorman is er daarnaast een regeling nodig die voorkomt dat bijvoorbeeld private schuldeisers met aparte claims komen. 

De gemeente opent binnenkort een telefoonnummer waar getroffen ouders naartoe kunnen bellen als ze hulp willen of vragen hebben.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938