Start van hoofdcontent

Stad

nl

Er komt een dik pak sneeuw in Amsterdam: wat kunnen we verwachten?

5 februari 2021, 09.15 uur · Aangepast 5 februari 2021, 11.37 uur
Door Redactie · Foto: Ron Scheffer

De weervoorspellers zijn het met elkaar eens. Het gaat hard vriezen en er komt sneeuw, veel sneeuw. Ook in Amsterdam. 'Lokaal wel 20 tot 25 centimeter', voorspelt Jaco van Wezel van Weeronline. En dat is nog niet alles, de sneeuw is niet in een dagje weer weg. Het lijkt erop dat de temperatuur minimaal een week ook overdag onder nul blijft.

Onder de lijn van pak 'm beet Den Helder en het Drentse Coevorden is de sneeuw voorspeld. Amsterdam ligt er midden in, dus kunnen we hier ook onze borst natmaken. Alleen in de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe lijkt het mee te gaan vallen. Het KNMI heeft nu al code geel uitgeroepen voor de komende dagen.

Wat en wanneer precies kunnen we in Amsterdam verwachten de komende dagen?

Zaterdag overgangsdag

Morgen is een overgangsdag tussen het zachte weer van deze week en het winterweer dat gaat komen. Vanuit het noordoosten verspreidt de koude lucht zich vervolgens over het land.' In eerste instantie is de temperatuur overal nog boven het vriespunt en in het zuiden kan het nog 6-7 graden worden. In Groningen wordt het maximaal 1 graad, maar in de middag gaat het kwik geleidelijk onderuit.'

Vanaf zaterdag avond kans op gladheid

De neerslag valt in het zuiden als regen, maar hoe noordelijker de neerslag komt, des te winterser de neerslag is. In het overgangsgebied tussen sneeuw en regen is grote kans op ijzel. De kans op ijzel is het grootst in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. In het zuiden van Limburg valt ‘gewoon’ regen. Maar ook in Amsterdam is het oppassen geblazen, het kan glad worden.

Twitter @ErikFlorin

Stevige oostenwind

Er steekt een stevige oostenwind op en zeker in het noorden is het erg onstuimig met een (vrij) krachtige wind en is sprake van een sneeuwjacht. Op de Wadden komt een harde tot stormachtige wind te staan en is kans op een heuse sneeuwstorm. Bovendien is sprake van driftsneeuw en kan de sneeuw ophopen. Bovendien is sprake van driftsneeuw en kunnen sneeuwduinen ontstaan.

Sneeuw op zondag

Zondag is het ronduit winters met op uitgebreide schaal sneeuw. In grote delen van het land valt 5-10 cm sneeuw en in het midden van het land wordt op veel plaatsen 15-20 cm verwacht. Vooral rond de Veluwe en in het oosten is kans op een dik pak sneeuw van 25 tot misschien 30 cm. De temperatuur is tijdens sneeuwval -2 tot -5 graden. De stevige oostenwind neemt iets in kracht af, maar het blijft ijzig koud met een gevoelstemperatuur rond -10 graden. Ook zijn nog sneeuwduinen mogelijk.

Onbegaanbare wegen

Vanwege de grote hoeveelheid sneeuw, de sterke wind en flinke ijzel in het zuiden raden we sterk af om de weg op te gaan. Vanwege de avondklok is er veel minder verkeer op de weg en dat betekent ook dat zout minder goed wordt ingereden. Op veel plaatsen wordt het dan ook spekglad en gevaarlijk op de weg. Het is zeer waarschijnlijk dat de wegen langdurig onbegaanbaar zullen zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938