Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Amsterdam Museum krijgt grote opknapbeurt

5 februari 2021, 15.30 uur
Door Redactie · Foto: Neutelings Riedijk Architects

Het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat krijgt een grondige renovatie. Het museum wordt groter en ruimer, zodat er meer ruimte is voor grote werken. De verbouwing moet in 2025 zijn afgerond.

Neutelings Riedijk Architects

Het museum van en over de stad is sinds 1975 gevestigd in het voormalige Burgerweeshuis en herbergt zo'n 100.000 uiteenlopende voorwerpen uit alle periodes van de Amsterdamse stadsgeschiedenis. Omdat het gebouw niet als museum is gebouwd en er vandaag de dag andere eisen worden gesteld, is een renovatie hard nodig.

Grote werken

Het museale gedeelte neemt toe van 2400 vierkante meter tot 2900 vierkante meter, waarvan 1200 vierkante meter beschikbaar wordt voor grote en extra grote zalen. De wandoppervlakte wordt flink vergroot, zodat er meer grote werken kunnen hangen. Zo komt er bijvoorbeeld plek voor de grote groepsportretten uit de zeventiende eeuw. Ook wordt het museum toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

De nieuwe hoofdentree komt in het midden van het complex, zodat alle bezoekers via een van de poorten binnenkomen en de hoven ontdekken voordat ze het gebouw binnengaan. De Stadshal, de nieuwe publieke entreehal, wordt het hart van het museum. De museumroute wordt een doorgaand eenrichtingscircuit, die begint en eindigt in het oudste deel van het gebouw: het ondergrondse Gewelf.

De Grote Zaal als hoogtepunt

In de Grote Zaal boven de Stadshal komen de topstukken uit de collectie, waarmee het het hoogtepunt van de route moet worden. Net als in de huidige Amsterdam Galerij is de omloop straks zonder kaartje voor iedereen te bezoeken.

De gemeente trekt als eigenaar van het pand 56,2 miljoen euro uit voor de renovatie. De verbouwing start halverwege 2022 en duurt zo'n tweeënhalf jaar, zodat het weer open is voor de 750e verjaardag van de stad. Gedurende de verbouwing is een deel van de collectie te zien in de Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938