Stad

NL
V

Update herinrichting Vijzelstraat: 'We hebben de bruggen voor tachtig procent vernieuwd'

1 maart 2021, 12.26 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam

Al ruim een jaar ligt de Vijzelstraat open en wordt hier hard gewerkt aan de herinrichting van de straat.  De werkzaamheden maken onderdeel uit van het project De Rode Loper. Het voorheen vaak rommelige straatbeeld wordt opgeschoond en er komt meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

AT5

Sinds het AT5-programma Het Verkeer hier voor het laatst was, is er flink wat veranderd in de Vijzelstraat. De renovatie van de drie historische bruggen was toen net begonnen maar is intussen al ver gevorderd. 'We hebben de bruggen voor circa tachtig procent vernieuwd op dit moment. Daardoor is het mogelijk om het nieuwe tramspoor op de bruggen aan te leggen', vertelt omgevingsmanager Rogier Edens. 

Het werk in de Vijzelstraat is onderdeel van het project De Rode Loper. In de nieuwe Vijzelstraat komt meer ruimte voor fiets- en voetgangers en autoverkeer rijdt straks op de trambaan. Het nieuwe ontwerp van de Vijzelstraat past bij de rest van De Rode Loper. 'Het ontwerp kenmerkt zich voornamelijk door de brede voetpaden en fietsstroken. De vele rode klinkers in de straat sluiten aan bij het ontwerp van het Muntplein en de Vijzelgracht', aldus Edens.

Ontwerp nieuwe Vijzelstraat
Quote

'We weten dat er iets moois voor terug gaat komen dus we moeten gewoon even doorbijten'

medewerker koffiezaak

Veel voorbijgangers die we spreken hebben last van de werkzaamheden maar er is zeker ook begrip. 'Het is een soort van zandbak voor de deur... Maar goed, het wordt er wel mooier van dus op zich snap ik het wel', vertelt een bewoner. 'We weten dat er iets moois voor terug gaat komen dus we moeten gewoon even doorbijten', zegt een koffiezaakmedewerker.

Ondanks het feit dat Amsterdammers de werkzaamheden niet altijd toejuichen blijven ze vriendelijk tegen de werkmannen en hangt er een gemoedelijke sfeer. 'De ene keer is het goedemorgen en de andere keer is het een gezellig praatje', vertelt één van de werkmannen. 'Het zijn schatten van mensen die hier voorbij lopen, echt waar'.

Herengracht eind mei afgesloten voor autoverkeer

Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren is er tijdelijk minder ruimte voor het verkeer. De Herengracht is vanaf eind maart tot begin mei, gedurende zes weken, volledig gestremd voor autoverkeer. Er geldt dan een omleiding via de aanliggende grachten. Voor fietsers en voetgangers gelden geen omleidingen.

Alle werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2021 klaar.

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/wegwerkzaamheden